Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső

2014. július 07. - Szergej Pub

Ez a poszt amolyan negyeddöntős értékelő és elődöntős beharangozó kíván lenni egyben. A hétvégén eldőlt, hogy Brazília Németországgal, míg Argentína Hollandiával mérkőzik a döntőért kedden illetőleg szerdán. Dél-Amerikában még nem győzött európai csapat - ezt szerintem már mindenki legalább ezerszer hallotta - de most nagyon nagy esélyük van rá, mert egyik dél-amerikai csapat sem tett le olyan játékot a pályára, amit elvárnánk egy jövendő világbajnoktól. Igaz, az európaiak sem éppen nyűgöztek le senkit. Kivéve talán Hollandiát, de nekik meg úgy néz ki, hogy lefelé szálló ágban van a formájuk, míg a másik háromnak felfele. Hajtás után rövid gondolatok következnek.

Van Gaal nagyon RAVASZ volt Costa Rica ellen, amikor az utolsó pillanatban becserélte Krult. Az óriás rendesen fel is készült, mindannyiszor jó irányba vetődött, és két büntetőt meg is fogott. Lélektani szempontból valószínűleg sokkal hatásosabb volt a csere (ha én costa ricai lettem volna, akkor néztem volna, mint Jolán a metéltre, hogy ezt most Tüdőfej mi a rossebért húzta meg), de azon túl, hogy Krul több napig elemezte a costa ricaiak görögök elleni büntetőit, fontos azt is megemlíteni, hogy a costa ricaiak meg valszeg pont, hogy nem elemezték Krult. Mert mégis ki a faszom elemzi ki a cserekapust!?

Hollandia egyébként a spanyolok elleni meccs óta lassan hanyatló formát mutat. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy ők alapvetően egy kontracsapat, és hát Mexikót is be kellett nyomni, Costa Rica meg eleve ráült a tizenhatosára, de a harmadik meccsük Chile ellen - ami képét tekintve a spanyolokhoz a legközelebb állt - sem sikerült olyan fényesre. Már akkor picit tompábbnak érződött Hollandia.

Az argentinok ellen viszont rám cáfolhatnak. Kiváncsi vagyok, hogy Tüdőfej mivel fogja meglepni Dél-Amerika E-Sunyiját! Sneijder lassan, de biztosan egyre jobban játékba lendül, viszont Robben és RvP egyre gyengébb. A háromfős védelem jól müxik, ami Argentína ellen is default beállítás kellene, hogy legyen, mivel nekik pont annyira nincs széljátékuk, mint a spanyoloknak. És végül persze ott van a legnagyobb feladvány: Messi megállítása! A részleges izomszakadással kidőlő de Jong nélkül ez különösen érdekes mutatvány lesz. A Wijnaldum-de Guzman kettős valahogy vékonynak érződik erre a feladatra, mégha a három belső védő eddig nagyon masszívan állt a lábán. Annyi könnyebbségük persze lesz, hogy Agüero és Mariska kidőlése után most már tényleg csak a Főhobbitot kell megakadályozni abban, hogy elérje a Végzet-hegyét. Erre lesz öt emberük. Remélem sikerrel járnak, mert nagyon nem szeretném ezt az argentín csapatot a döntőben látni.

Jogi Löw AGYa már a VB előtt is majd szétdurranhatott. Kábé úgy lehetett, mint Chandler, amikor túl sok vicc jutott egyszerre az eszébe. Egyszerűen annyiféleképpen lehet felrakni a német csapatot mind kezdőcsapat, mind formáció szempontjából, hogy nem sikerült még a mai napig sem kikísérleteznie a legoptimálisabb felállást, pedig az utóbbi egy-másfél évet a laborban töltötte. Lahm visszahúzása a védelem jobb oldalára nem csak azért jó a csapatnak, mert nincs egyébként értelmes szélsővédőjük (igazából egy sincs, akár értelmes, akár nem), hanem azért is, mert Lahm jobb hátvéd, mint középpályás. Persze nagyon stabilan passzol (a katalán filozófusnak ennyi elég is), de a passzaiból teljes mértékben hiányzik az ambíció. Ezért a német csapat lelassul. A franciák ellen lendületesebb is lett a csapatjáték annak ellenére, hogy a Tuniszi Herceg (lassan végleg ráragad a "Csak Csizmaszárral" gúnynév) visszatért a középpályára.

Lahm reméljük marad a jobboldalt a brazilok ellen is, bár Neymart már nem kell majd megfogni. A balhátvéd viszont szintén marad annak ellenére, hogy Höwedes eddig az egész VB-n azt igazolja, hogy nem jó ezen a poszton...és Boateng is bemutatta a flansziák ellen, hogy mennyivel jobb belsővédő, mint jobbhátvéd. Hummels viszont nagyon nagy ász! A középpályán így nem marad sok bizonytalanság: Herceg-Svejni-Toni. Elől viszont a Gülü-Götze-Müller hármas már nem annyira egyértelmű, hiába koncolták fel a portugál védelmet - az már régen volt. Schürrlét egyre többen követelik a csapatba, a 35 éves Klose pedig Ghána ellen csereként, míg Franciaország ellen kezdőként mutatta be, hogy mennyire kéne egy rendes kilences a kezdőbe.

Reméljük, hogy Jogi két fikázás közben kitalál valamit a brazilok ellen is, esetleg Grószkrójc vagy Durm pályára küldését a védelem baloldalán, vagy Klose ismét kezd...de valószínább, hogy a hatvanadik percben bejön a fáradó védelemre. Schürrle bevetése akkor esélyesebb, ha kontrázni kell, azaz ha a csapat már előnyben van, míg Gülüt pont akkor kellene leszedni, mert csak lassítja a játékot ilyenkor. Egyéb meglepetés személyi kérdéseket illetően szerintem nem várható, de ugyebár a meglepetés lényege, hogy nem várják. Formáció szempontjából pedig a 4-3-3 és a 4-2-3-1 között lehet választani. Előbbi lett a németek default beállítása, míg az utóbbit már elő-elő szedték a flansziák és Ghána ellen is.

Scolari feje FÜSTÖLÖGhet, mivel nemcsak csapata legjobbját veszítette el (Neymar - ha valakinek kétségei lennének), hanem a kapitányát is, aki ráadásul az eddig nem is rosszul teljesítő védelemnek volt a vezére. Thiago Silva kiesése még talán nagyobb gondokat is okoz, hiszen az őt helyettesítő Dantét kivülről ismerik a németek, azokon belül is a bayernesek.

A brazilok egyébként jól időzítenek formát - Scolari ebben nem rossz - hiszen a legutóbbi meccsen játszottak eddig a legjobban. Kolumbia ledarálását persze én megmondtam előre, és nem is értettem, hogy miképpen hihette bárki is, hogy lesz esélyük továbbmenni, de azért azt hozzá kell tenni, hogy a keménységet toleráló bírói felfogás a brazilokat segítette. Ráadásul Julio Cesart úgy ki kellett volna állítani, mint a pinty. Mégsem mondanám, hogy a bíró lökte tovább a brazilokat, mert jobban is játszottak Kolumbiánál...már amikor játék folyt a pályán, és nem hentelés. Ráadásul a bíró következetes volt, mert Neymar lemészárlását is tétlenül tűrte.

Neymar pótlására Willian tűnt a legjobbnak, de ő is sérüléssel bajlódik. Bernard-t mindenki imádja, de szerintem ő nem ez a szint még. Hulk meg sosem lesz az, de mégis kezdeni fog - megint. Fredről inkább egy szót sem szólok, Oscarról viszont igen: itt lenne az ideje, hogy összekapja magát, mert egyenlőre egy büdős szó nem látszik (M1-es szintű képzavar) abból, hogy miért (nem) játszik a Rotor Londongrádban. Thiago Silva helyett meg majd Dante érkezhet, mint említettem, aki remek védő, de pech, hogy a németek valszeg jobban ismerik, mint a hátvédtársa. Gusztáv visszatérhet eltiltása után, de vele is ugyanaz a helyzet: a németek kivülről ismerik a játékát. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. Dantét és Gusztávot sem nagyon lesznek képesek meglepni a dajcsok. Érdekes lesz, hogy ebből melyik fél fog tudni előnyt kovácsolni, ha egyáltalán kovácsolnak ebből előnyt.

A braziloknak óriási pech a két vezérük elvesztése az elődöntő előtt. Ugyanakkor pont ezért le is eshet valamennyi teher a vállukról, mivel ilyen körülmények között, a végső győzelemre abszolút esélyes német gárda ellen kiesni nem szégyen. Talán még lázadások sem fognak emiatt kezdődni. Nagyon nagy meccs lesz, két formáját tekintve felszálló ágban lévő csapat között. Németország jobb csapat, de Brazília játszik hazai pályán. Németország nem bajlódik sérülésekkel a tornán (csak előtte dőlt ki egy csapatra való játékos), de Brazília megszabadulni látszik a lelki tehertől. Német döntőbe jutást várok.

Sabella feje is FÜSTÖLÖGhet. Agüero után az igen jó formában játszó Mariska is kiesett. Maradt nekik Messi és Higany, ám az utóbbi nem sokat szokott emelni a csapat játékának minőségén. Az argentínok egyre jobban Messire kell, hogy hagyatkozzanak, és hagyatkoznak is. Svájc ellen már egész jól muzsikált a csapat...akarom mondani, még mindig nézhetetlenül játszottak, de a csoportmeccseken mutatott formához képest élesebbek voltak. Belgium ellen pedig bizonyították, hogy a védelmük nem is olyan gatya, mint amilyennek előzetesen várni lehetett.

Van Gaal képes lehet fejben lesakkozni, hogy miképpen veszik le Messit a pályáról - persze a játékosok nem biztos, hogy át tudják ültetni a gyakorlatba a remek elméletet. Sabellának azt kell megoldania, hogy mi lesz, ha mégis megoldják. Messi nélkül ez a csapat eddig még csak félkarúnak sem látszott. Sőt, még óriásnak sem. A játékuk messze van a lenyűgözőtől, de eddig mindenkit pont egy góllal vertek meg. Szerintem bármelyik argentin szurkoló aláírná már most, ha ez a következő két meccsen is folytatódna. Persze a görögöket a mai napig fikázzuk azért, mert 2004-ben pont így nyerték meg az EB-t.

A védelem miatt nem kell aggódni, bár a Robben-Sneider-RvP sor egy picit izmosabbnak tűnik, mint az Hazard-Origi-Mirallas hármas. Az előretolt rombolóként funkcionáló Mascheranoval sújosbított három belső védő Zabalétával és Rojóval a széleken nagy hatékonysággal fogják szétdúlni a hollandok építkezését, ha a hollandok építkezni kívánnának. De az is lehet - sőt valószínűbb - hogy Tüdőfej hátrébb rendeli csapatát, hogy Messit zabolázzon, és inkább kontrára játszik, ami egyébként is jobban fekszik nekik. Argentína akkor tovább fogja javítani remek labdabirtoklási statját, de nem hiszem, hogy komolyabb penetrációra kell tőlük számítani.

Nagyon úgy néz ki nekem, hogy a holland-argentín egy döntetlen szagú meccs lesz, ami büntetőkkel fog eldőlni. Márpedig egy csapat sem nyert két párbajt egy VB-n. Egy argentín-német döntő pedig már simán klasszikusnak számít!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr656481433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása