Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Dö sampiónz!

Atalanta - PSG

2020. augusztus 12. - Szergej Pub

Emberek!  Nagyon régen nyúltam utoljára klaviatúra után, így mind a hat olvasóm most biztos a pemzlije után nyúl, hogy örömét kifejezze.  Tervem szerint mind a négy BL-meccs elé írok egy kis beharangozót, de majd meglátjuk, hogy a GDP pörgetése, és az új magyar nemzedék kitenyésztése mellett erre végülis mennyi idő fog jutni.  Egyelőre maradjunk az Atalanta - PSG meccsnél, mert ez bizony csemege lesz.  Haj-csatok!

Van itt két támadófocit játszó csapat, amelyiknek valamiből valamit fel kell adnia magából, hogy ne egy kontrollálhatatlan LSD-trip legyen ez a meccs.  Adott a Gasperini által kreált fejnehéz támadójáték, és Tuchel turbo-fussballja.  A kettő egyszerre nem hiszem, hogy el tudja egymást viselni a pályán, vagy ha igen, akkor a szezon legjobb, legfordulatosabb meccsét fogjuk látni.

Gáspár csapata háromvédős rendszerben áll fel mindig, és róla tudom kevésbé elképzelni, hogy variálni fog.  Előre baromi erősek, és Európa leghatékonyabb szárnyvédőivel rendelkezik ahhoz, hogy a szélről ráhozza a frászt a flansziákra.  Gosensre vigyázó szemeteket vessétek!  Másfelől nemcsak Gáspár habitusa mondatja velem, hogy az Atalanta azt fogja játszani, mint egyébként mindig mindenki ellen, hanem az is, hogy nem is tudnak igazán mást játszani; nincs sok variációs lehetőség.  És egyébként tényleg mindig mindenki ellen ezt a megalkuvást nem tűrő támadófocit nyomják, aztán elég, amire elég (Valencia ellen pl. 8:4).  Ami Gáspár játékában kuriózum, az a középpályás emberfogás, ami olyan kérdéseket intézhet Tuchelhez, amire nem biztos, hogy lesz válasza.

Tuchelnek sokkal több variációs lehetősége van.  Eleve az egész idényt végig variálta a csapat szerkezetét tekintve: négyvédős és háromvédős rendszerek. Néha 4-4-2 gyémánt középpályával, néha 4-2-3-1.  Minden volt itt már idén, mint a búcsúban.  Ami neki most megköti a kezét, az Mbappé és Verratti hiánya.  És kettejük közül az utóbbi a nagyobb érvágás.  Mbáppé lehet, hogy felépül, lehet, hogy nem.  Verratti viszont biztosan hiányozni fog, akinek a labda nélküli mozgása nagyon hasznos lenne az Atalanta emberfogása ellen labdakihozataloknál és támadásépítésnél.  Apropó, Mariska sem játszhat, és ő is nagyon kellene, hogy csellel vagy lendületből le tudjon venni  egy embert a pályáról.  Az ilyen agresszív emberfogásos foci ellen az ilyen tipusú játékosok aranyat érnek, hiszen, ha sikerül leráznia a védőjét, sok terület nyílhat meg előtte, míg az ellenfél újra osztja az embereket, és felveszi őt valaki.  De Mariska sincs.

Mbappé, Mariska és Verratti hiányában 4-3-3 formáció lenne kézenfekvő, vagy Sarabiával egy 4-4-2 gyémánt, de így meg a PSG egyedüli gyengepontja fog kidomborodni: a szélsővédők.  Azokból nem állnak túl jól, és Gosensszel meg Hateboerral szemben ez nem biztos, hogy ez jól fog kinézni.

Az Atalantánál meg a legjobbjuk, Ilicic fog hiányozni, mert - nem röhög - depressziós.  Papu Gomez, Muriel, Malinovskiy és Zapata viszont a rendelkezésre állnak, és őket nagyon szépen összerakta Gáspár ebben az egyedi dupla 10-essel játszó 3-4-2-1-es formációban.  

A PSG talán akkor jár a legjobban, ha túltölti a középpályát, és kontrollálja a centrumot, hogy az Atalanta emberfogása miatt mindig legyen egy plusz passzopció középen.  Illetőleg a Tuchel-féle filozófiának megfelelően, magasra kellene tolni a presszinget. Ahhoz nincsen hozzászokva az Atalanta, és sem a védőik, sem a belső középpályásaik nem tűnnek túl nyomásállónak.  Az Atalanta remélem nyomja ugyanazt mint egész idényben, és akkor egy igazán pörgős meccsre lehet kilátásunk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr5716137972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása