Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Dárdai stílust teremt?

2015. március 30. - Szergej Pub

Hogy rögtön a végére szaladjak: nem hiszem, hogy egy Pali nyarat csinál a magyar labdarúgásban. Egyébként sem tűnik Ferguson-Wenger-Pep vonalon értelmezhető stílus edzőnek. A görögök elleni meccsen meg aztán pláne nem várható, hogy néhány év munkája néhány hét alatt végeztessék el, és váljon láthatóvá a pályán. De azért értelmes elvárásokat lehet támasztani. Nem a meccs eredményével, de még csak nem is a selejtező eredményességével kapcsolatban - a 2016-os EB-t is ki fogjuk hagyni, ha valakinek ne adj isten ez nem lenne világos - hanem a csapat játékával kapcsolatban. Hogy mit várhatunk majd a csapattól a pályán, mit fogunk tőlük látni. Erről meg még néhány kapcsolódó dolgoról fogok hajtás-pajtás után értekezni.

A meccs eredményével kapcsolatban lássuk tisztán, hogy ez a görög csapat nagyon erős. Az AS Roma Toroszidisz-Manolasz-Holebasz védő hármasa nem tud szerencsére összeállni Holebasz sérülése miatt, de így is erősebbek nálunk egyénileg. Minden világversenyen bebizonyítják, hogy védekezni tudnak, és néha még támadni is. Ők nemcsak kijutni szoktak VB-re, EB-re, hanem tovább is szoktak mászni a csoportból. Szóval sokkal jobb csapat az övék. Tőlünk már a döntetlen is nagy eredmény lenne, és végre van egy olyan edzői stábunk, amelyik ezt reálisan látja. Ennek ellenére valószínűbb, hogy kikapunk. A görögök még két meccset játszanak velünk, és hat pontra vannak lemaradva. Vagyis, ha mind kétszer elvernek minket, akkor erőből utolértek minket. A finnekkel még egy meccset játszanak, és három pont a hátrányuk. Azaz ott is egy győzelem kell nekik, hogy befogják őket. A sorsuk magyarul a kezükben van. Feröer szigetet utol fogják érni alapból, ha pedig minket és a finneket is, akkor már legalább pótselejteznek. Szóval a görögök reális esélyből merítkező motivációval vágnak neki ennek a meccsnek.

A pótselejtező nekünk ezért nehezen lesz meg. A románok már most előttünk vannak (ott is maradnak), a görögök utol fognak minket érni izomból (oda-vissza csapnak majd minket szoros meccsen), a finnek a sarkunkban, Pinyőnek hála az észek-írek pedig még előttünk is vannak. Ebből az egyenes kijutás nekem sehogy sem jön ki reálisan. A pótselejtező elérhető, de ott a kiemelések miatt - jelen állás szerint - a holland, orosz, svácji és ukrán csapat közül válogathatunk. Egyik ellen sincs sok esélyünk. Szóval nem leszünk kint az EB-n.

Viszont azt mondom, hogy ha elkezdünk végre rendesen dolgozni, akkor ez nem is olyan nagy baj. Simán becserélnék egy EB részvételt egy szakmailag kifogástalan, egységes szemléletű, minőségi utánpótlásképzésre. De még akár arra is, hogy végre tudatos futballt lássunk a válogatottól egy-két éven belül. Dárdai pont akkor csöppent bele a német fociba, amikor az "válságban" volt. Ezért előben látta, hogy miként kell átalakítani központilag egy ország labdarúgását. A németeknek pont 8-10 évbe került, és Dárdai pont ennyit is emlegetett, amikor arról kérdezték, mikor lehet újra jó foci kishazánkban. A belgáknak is ennyi idő volt, szóval nem beszél a levegőbe. A kérdés csak az, hogy a hazai posvány keresztbe tesz-e ismét, vagy végre lekukázzák már őket a picsába Várhiditól kezdve Nyilasin át az összes többi semmirekellő léhűtőig.

Ami válogatott játékát illeti, Dárdaitól azt várnám, hogy a 2010-es német válogatott játékát fogja felépíteni. A stabil védekezés, az időszakosan elővett letámadás, gyors tranzíció védekezésből támadásba és viszont valamint erő és gyorsaság. Ezek jellemezték Löw csapatát 2010 előtt, és a bundás csapatainak jelenleg kb. felét-kétharmadát. A stabil védekezés már ősszel megvolt. A letámadásaink szórványosak és némileg rendezetlenek voltak viszont. Remélem ezen sikerül javítani. A gyors tranzíció legalább támadásból védekezésbe kellene már, hogy működjön. Pali kiemelte a sok középpályás ütközésre való törekvést, és a futómennyiséget, mint követelményt, szóval a fizikalitás erő/állóképesség oldalára gyúrunk egyelőre. A sebesség is remélem idővel társulni fog.

Azt még semmiképpen sem várom, hogy kidolgozott, fényesre polírozott összjátékunk legyen. Sokkal valószínűbb, hogy rögzített szituációból leszünk veszélyesek, ha egyáltalán. Jól szervezett letámadással össze lehet zavarni ezt a görög csapatot, de nem biztos, hogy az összjátékunk sebessége elég lesz ahhoz, hogy ezt ki is tudjuk használni. Azt viszont mindenképpen elvárnám, hogy végre szervezett legyen a védekezés, a csapatrészek között legyen kapcsolat és egyensúly, és hogy látszódjon, hogy legalább elképzelésünk van arról, hogy miképpen szeretnénk gólt rúgni a görögöknek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr557312072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása