Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Brazília 2014 - E csoport

2014. május 26. - Szergej Pub

Az E-csoport meglehetősen vérszegényre sikeredett. Csak azért lehetséges, hogy ebből a csoportból be fog valamelyik csapat jutni a legjobb nyolc közé, mert az F-csoport is elég harmatos...azaz látszólag megérkeztünk a VB gyógyegér ágához!

Ugyanakkor kár lenne, lesajnálni akár a franciákat, akár Svájcot, akár Ecuadort. Ráadásul Honduras is masszív kis csapat benyomását kelti. Viszont elég unalmas meccsek várhatóak, kevés góllal, mert mind a négy csapat a stabil védekezésre látszik építeni.

1. Franciaország

Az elmúlt egy évben elég szép eredmény sort rakott össze a Deschamps legénység. Tavaly június elején - két barátságos meccsen - kikaptak ugyan Uruguaytól és a Brazíliától, de azóta csak egy vereségük van (oké, az pont az ukránoktól a pótselejtezőn!), és a játékuk is kezd összeállni. Legalábbis a hollandoknak most márciusban emlékeim szerint sok lapot nem osztottak. És Ukrajnát is rendbe rakták végül a kisiklás után.

Valójában a védelem tűnik nagyon összerakottnak. Összevissza négy gólt kaptak a brazíl meccs óta: kettőt a fehéroroszoktól és kettőt az ukránoktól. A többi meccsen lehúzták a rólót.

 

A keret

Deschampsnak volt ez ügyben egy-két wtf húzása. Nasri (Manchester City) és Clichy (Manchester City) két olyan játékos, akik simán a kezdőben kaphattak volna helyet. Emellett Gourcuff (Lyon) és Kondogbia (Monaco) is az utazók között szerepelt volna a legtöbbünknél.

Kapuban Lloris (Tottenham) fog állni. Landreau (Bastia) és Ruffier (St.Etienne) nem fognak szóhoz jutni.

Középhátvédekből nem állnak rosszul a csigaevők: Varane (Real Madrid) és Koscielny (Arsenal) tűnik az elsőszámú párosnak, de a hollandok ellen Mangala (Porto) volt Varane védőtársa (ketten együtt 44 évesek!), míg az ukránok elleni sorsdöntő visszavágón Sakho (Liverpool), aki csak egy évvel idősebb Mangalánál. Azaz Koscielny nem nagyon kapott mostanában bizalmat.

A szélsőhátvédeknél viszont dominál a rutin. Balbunkóra Evra (ManU) a legesélyesebb, aki a francia mezönyjátékosok doyenje. Valószínűtlen, hogy a 20 éves Digne (PSG) ki tudja-e őt szorítani. A védelem jobboldalán pedig Sagna (Arsenal) és Debuchy (Newcastle) közül lehet választani. Itt már nagyobb lehetne a dilemma, de Deschamps csont nélkül Debuchyvel játszott az elmúlt három meccsen. Most is ő a valószínűbb.

A középpályán nincs sok kérdés: Pogba (Juventus), Cabaye (PSG) és Matuidi (PSG) gyakorlatilag biztos kezdők. Sissokho (Newcastle), Mavuba (Lille), Grenier (Lyon) és Griezman (Real Sociedad) nem nagyon fognak szóhoz jutni.

A támadósorban sincs sok kérdőjel. Ribéry (Bayern München) kezd. Ez tény. A friss BL-győztes Benzema (Real Madrid) is jobb formában van, mint Giroud (Arsenal), szóval az ő helye is tuti. A harmadik támadó valószínűleg Valbuena (O. Marseille) lesz, de szóba jöhet még Rémy (QPR) is. Illetőleg Griezman is megfordulhat az első sorban.

 

A játékuk

A hollandok ellen igen meggyőző teljesítményt nyújtott a francia válogatott. A csapat szerkezete stabil, a játékosok fegyelmezettek. Jól szervezett védekezésből az előrejáték viszont inkább az egyéniségekre van bízva. Benzema, Ribéry és Valbuena viszont egész jó partnerek ebben. A középpályáról viszont hiányzik a kreativitás, és szintén reaktív csapat ellen játszva ez a hiányosság még akár kínzóvá is válhat.

Deschamps a 4-3-3-as formációt favorizálja, ahol a három középpályás közül az egyik inkább csak romboló, míg a másik kettő klasszikus box-to-box feladatokkal vannak ellátva. A kreativitás a támadók között lelhető fel. Benzema vagy Giroud lesz az egy szem 9-es a csapatban, míg a két szélső támadó felel a kulcspasszok kiosztásáért. A franciák akkor kerülhetnek bajba, ha intenzív letámadással találják szembe magukat, mert egyrészt a hátsó négyes és az előttük lévő középpályás fal kevésnek tűnik ahhoz, hogy nyomás alatt is ki tudják hozni a labdát, másrészt a védelemből magasan lőtt labdák megjátszására nem nagyon van elől alkalmas ember. Valbuena biztosan nem az a kb. 170 centijével, és sem Ribéry, sem Benzema a légipárbajokban szerzett elévülhetetlen érdemeket.

 

Kilátások

A franciáknak szerencséjük van a sorsolással. Ebben a csoportban az elsőség megszerzése azért létfontosságú, mert az F-csoportot az argentínok akkor is megnyerik, ha az egész csapat könyékig feldugja a karját a saját seggébe. Magyarán a csoport második az argentínokkal meccsel...

A csoportelső viszont elég hikomatos csapatot fog kapni: sem Nigéria, sem a bosnyákok nem elég erősek ahhoz, hogy megvicceljék az itteni csoportelsőt. A franciák ezt felismerve mindent megfognak azért tenni, hogy megnyerjék a csoportot.

A negyeddöntőben viszont papírforma szerint a németek érkeznek...

 

2. Svájc

A svájci csapat sem éppen a virtuóz támadójátékáról híres. Ottmar Hitzfeld csapat régóta egyben van, és nagyon rutinos. Egyedül a csatárposzt tűnik picit lyukasnak, de a kőkemény középpálya kiegyensúlyozhatja ezt.

Az utóbbi egy év eredményei is azt mutatják, hogy nem nagyon szeretnek gólt kapni. Kivétel az Izland elleni elmebaj (4:4 lett a vége), de a többi meccsen összesen kaptak öt gólt (ebből négyet a legutóbbi két barátságos meccsen, ahol Hitzfeld papa eléggé kísérletező kedvében volt a védelmet illetően), tétmeccsen pedig csak egyet. Igaz, kettőnél többet is csak az előbb említett Izland elleni meccsen vágtak. Stabil, iparos csapat a svájci.

 

A keret

Két dolog feltűnő: az egyik, hogy a 30 éves von Bergen (Young Boys) a legidősebb a keretből; a másik, hogy szinte mindenkinek van legalább húsz válogatott meccse. Fiatal, ámde rutinos csapat a svájci.

A kapusposzton Benaglio (Wolfsburg) Hitzfeld első számú választása. Sommer (Basel) nem csak pótolhatja, de akár ki is szoríthatja. Bürki (Grasshoppers) meg csak utazik egyet.

A védőnégyes baloldalán Ziegler (Sassuolo) vagy Rodriguez (Wolfsburg) állhat. Középen biztosnak tűnik a Djourou (Hamburg) - Senderos (Valencia) kettős, de von Bergen és Schär (Basel) is szóhoz jutott mostanában. Jobboldalt pedig Lichtsteinernek (Juventus) van bérelt helye. Lang (Grasshoppers) szintén nyaralni megy csak.

A középpályán Svájc elég erős mészárszékkel rendelkezik. A nápolyi trió, Inler (Napoli), Behrami (Napoli) és Dzemaili (Napoli), nem éppen arról híres, hogy válogat az elegáns eszközökben. Konkrétan mindent és mindenkit szétütköznek, ami egy picit is puhább az acélnál. Igazi gengszter-focit nyomnak, ami simán kompatibilis az Atletico Madrid játékával. Ehhez vehetjük még hozzá Fernandest (Freiburg), aki szintén inkább a védekezésben jeleskedik, míg Xhaka (Mönchengladbach) inkább amolyan mélységi irányító. Az előrejátékot Barnetta (Eintracht Frankfurt), Shaqiri (Bayern München) és Stocker (Basel) támogatja. Feltünő, hogy ebben a csapatrészben senki seincs, akinek ne lenne legalább 20 válogatottsága, de a negyven alattiakat is valószínűleg rendszeresen megpapucsozzák a többiek az öltözőben. Rutinos, jó korban lévő sor ez (senki sincs még 30 éves!).

A támadásokért Mehmedi (Freiburg), Gavranovic (Zürich), Seferovic (Real Sociedad) és Drmic (Nürnberg). Az átalgéletkor itt 22,5 év. Derdiyok meglepetésre kimaradt, pedig a maga 25 évével abszolút korelnök, ráadásul egyedül több válogatottsággal rendelkezik, mint a fenti négyes együtt.

 

A játékuk

Sajnos sok svájci meccset nem láttam. Egyrészt nem elég érdekes a játékuk, másrészt nincs húzónév, aki miatt az ember leülne a képernyő elé meg nézni mondjuk például a Svájc - Horvátország barátságos mérkőzést. A védekezésük stabilitásához nem férhet kétség. A csapat szerkezete pedig a játékosállományt is figyelembe véve változhat 4-3-3, 4-4-2 és 4-2-3-1 között. Mindhez megvannak a játékosaik.

 

Kilátások

A csoportból kevés gólt kapva továbbmehetnek. Argentína viszont ledarálja őket.

 

3. Ecuador

Az eredményeik alapján szintén egy masszív csapatot láthatunk majd, de igazából fogalmam sincs, hogy mitől erősek. A keret nincs tele sztárokkal, de még csak nevesebb klubok játékosaival sem. A szövetségi kapitány Reinaldo Rueda nevével sem találkoztam eddig. Pedig valahol valaminek lennie kell, mert legutóbb Hollandiában értek el döntetlent, tavaly februárban pedig barátságos meccsen verték Portugáliát (3:2). A németekkel szemben is tisztesen helytálltak idegenben (2:4), csak a spanyoloktól kaptak ki simán (0:2). A selejtezőkben picit kétarcú volt a csapat: idegenben mindig kaptak legalább egy gólt (Argentínától konkrétan négyet), viszont odahaza a nyolc meccsen kaptak összesen hármat, és nagyjából mindenkit meg is raktak, ahogy kell (csak Argentína hozta döntetlenre a meccset).

 

A keret

Antonio Valencián (ManU) kívül nincs olyan játékos, akiről hallottam volna, és rajta kívül is csupán négy olyan játékos van, akiknek a klubját már legalább láttam valaha játszani: Ramirez (Fortuna Düsseldorf), Noboa (Dinamo Moszkva), Ibarra (Vitesse), Gruezo (Stuttgart). De ebből a négyből is csak Noboa és Ibarra fog játszani rendszeresen valószínűleg, mert a másik kettőnek összesen van három válogatottsága és még nincs egyik se 20 éves.

Rueda egyébként sem hírdetett még keretet, tehát ezek a játékosok mind ki is maradhatnak (mondjuk Valencia pont nem).  

 

A játékuk

Passz. A németek elleni barátságost láttam tőlük majd' másfél éve, és azon túl, hogy sokat futnak, és bátran (sőt szívesen) ütköznek, sokra nem emlékszem belőlük.

 

Kilátások

Akár tovább is mehetnek második helyen a csoportból, de meg nem nyerik, az szinte tuti. Ez pedig azt jelenti, hogy az argentínok legkésőbb a nyolcaddöntőben véget vetnek a tornájuknak.

 

4. Honduras

Nem tűnik fogalmatlannak ez a csapat sem, és ha hozzátesszük a dél-afrikai VB-n tapasztaltakat, akkor azt kapjuk, hogy egy szervezetten, jól védekező csapattal állunk szemben, amelyik viszont képtelen gólt lőni (Dél-Afrikában konkrétan egyet sem lőttek, viszont csak hármat kaptak három meccsen - egy csoport utolsótól ez derék dolog).

Az elmúlt egy év eredményei azonban nem a védelme hírnevét öregbítették: a selejtező csoportjukban 10 meccsen 12 gólt nyeltek, miközben csak 13-at lőttek. Otthoni mérlegük elfogadható, bár Panamát illet volna megverni (2:2 lett). Idegenben viszont csak a Mexikó elleni fellángolás (2:1) említhető, egyébként a Jamaica elleni döntetlennel szereztek csak pontot.

Barátságos meccseken Brazília egy ötöst rámolt be nekik, Ecuadorral toltak egy négy gólos döntetlen (you do the math) és megverték a nem túl acélos Venezuelát (2:1).

A keret

Itt még nagyobb gondban vagyok, mint Ecuadornál. Figueroán (Hull City) kívül tényleg egy név sem mond semmit. Espinoza és Garcia érkeznek a Wiganből, Palacios a Stokeból, Izaguirre a Celticből és Najar az Anderlechtből. Ezek azok a klubok, amik legalább jelentenek számomra valamit.

Ami feltűnő viszont, hogy a keret egyáltalán nem fiatal, viszont legalább jó sok válogatottságot gyűjtöttek össze. Itt is igaz lehet az, amit Svájcnál mondtam: megtörölközőzik azt, akinek nincs legalább 20 válogatottsága.

 

A játékuk

Nem kezdek találgatni, de nagyon sok brit és USA-beli csapat adja a keret zömét....nem gondolom, hogy tiki-takát fogunk Hondurastól látni.

 

Kilátások

Sima utolsó hely.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr296210988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása