Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Egy hosszú nap után...

VB 2018

2018. június 17. - Szergej Pub

Újabb négy meccsen vagyunk túl, és ezúttal nem akadt közöttük sem full szar, sem pedig tök érdektelen.  Ismét villám-érdekességek formájában emlékezem meg a meccsekről.  Ígérem, hogy lesz majd rendes elemzés is valamikor; bár meg nem mondom, hogy mikor.

Franciaország - Ausztrália 2:1

  • Engem meglepett, hogy Pavard és Tasziló is lehetőséget kapott.  Pavard nem játszott rosszul, de a Tasziló-Kanté-Pogba középpálya már előre jelezte, hogy a franciák nem fognak brillírozni.  A Mbappé-Debemlé-Griezmann hármasban viszont van fantázia.
  • Az impozáns támadósor azonban jobb középpályát érdemelne; illetőleg több támogatásra lesz szükségük a középpályáról, különben minden meccsen így fognak szendvedni.  Ez a francia csapat megint inkább kontracsapat (mint 2014-ben), mint egy labdát járatni képes, domináló válogatott, amit a csupán 51%-os labdabirtoklás is alátámaszt.
  • A kenguruk kihozták magukból közel a maxot a flanszia kapu előtt, csak baromi ritkán jutottak lehetőséghez.  Négy kísérletből egy ment kapura, a büntető, amiből gól is lett.  Lloris egyébként meg sem izzadt. 
  • A flanszia védelem ezek alapján jól is vizsgázhatott volna, ha Umtiti nem egy idióta.
  • A mérkőzés elég jó színvonalú volt, ami az ausztrálok 85%-os passzpontosságának is köszönhető.  Bert van Marwijk szintén inkább kontracsapatokat szokott összerakni, de azért a kenguruk kultúráltan is tudtak passzolgatni; igaz, azt leginkább a védők tették a középpályán, a hátrahúzódó flansziák előtt.
  • A kékek egyelőre nem dobták ki a golyókat a gatyóból.  Elég visszafogott teljesítmény volt ez tőlük, ami a kreatív középpályások teljes hiányából fakad, és a keretet elnézve, ezt nehéz lesz megváltoztatni.  Viszont ezzel a focival verték el a németeket az EB elődöntőjében 2:0-ra, szóval jobb ellenfelek ellen lehet, hogy működni fog ez, csak nehogy megint jöjjön nekik portugália.

Argentína - Izland 1:1

  • Ez volt tegnap a kedvenc meccsem, mert egyfelől nagyon érdekelt, hogy az Őrült Zseni mit hozott ki a csapatából, másfelől kiváncsi voltam, hogy a szőgegyszerűségű izlandi foci mire megy ezúttal egy sokkal jobb minőséget képviselő ellenfél ellen.  Két éve a flansziák ugyebár nagyon elverték őket.
  • Az izlandi csapat egyértelműen fejlődött, és erősebb mint két éve, pedig Sigthorssonra nagy szükségük lenne.  A játékuk full ugyanaz a kick and rush maradt, de előrefelé veszélyesebbek lettek.
  • Az argentínoknál Meza és Salvio játéka némileg meglepett; igazából csak azért nem, mert egyébként is tudhatatlan volt, hogy Sampaoli mire jut pár hét alatt. 
  • Messi sokkal mélyebben játszott, mint egyébként szokott, és nem tudom, hogy ez jó-e.  Az argentínok teljesen rá építik a csapatukat, mindent tőle várnak, pedig ez szerintem egy elhibázott koncepció.  Messinek is könnyebb dolga lenne, ha nem mindent neki kellene csinálnia: visszalépve a build-up playben résztvenni, a vörös zóna előtt a kulcspasszokat kiosztani, majd azokra a kapu előtt érkezni, és gól rúgni...nem mellékesen labdát is szerezzen, és a letámadást is koordinálhatja...hát a faszom nem kéne!?
  • Izland egy piszok szemét ellenfél.  Minden csapat arra törekszik, hogy a saját játékát tudja játszani.  Ha ezt nem tudják megvalósítani, mert az ellenfél módosításra kényszeríti őket, akkor eleve hátrányos helyzetből, a komfortzónájukon kívül kell játszaniuk.  Ergó minden csapat arra törekszik, hogy az ellenfele ne tudja játszani a saját játékát, miközben a saját stílusát megtartsa.  Izland viszont a világ képébe röhög.  Nincs senki, aki arra tudná kényszeríteni az izlandiakat, hogy ne íveljék fel a lóbaszó csatáraikra a labdát, és aztán ne rohanják le a lecsorgót. 
  • Izland azért is szemét ellenfél, mert nincs transition play: nem váltanak alakzatot labdaszerzéskor.  A védekező alakzatukban támadnak tulajdonképpen.  Tehát nem csak, hogy nem lehet tőlük labdát szerezni a saját térfelükön (hiszen, amikor labdához jutnak, rögtön picsán rúgják), de még ha valami csoda folytán sikerülne, vagy a hosszú indítást lefüleled, akkor is már alakzatban várják az ellentámadásodat.
  • Argentína Messi kihagyott büntetője mellett még további 25 lövést indított az izlandi kapu felé, amiből viszont csak hét érte a kapu felületét (beleértve a büntetőt is).  Hiába a sok lövés, az izlandi védelem nem engedett valódi helyzeteket az albicelestének (pl. 10 lövést blokkoltak).  Messi egymaga 10-szer durrrantott kapura, de csak a büntetőből találta azt el. 
  • Hiába a 26 kísérlet, hiába a 72%-os labdabirtoklás (mi volt 82% is a meccs közben), hiába a 657/718 passz, hiába az egyébként impresszív 92%-os passzpontosság, Argentína nem játszott valódi fölényben, mert pontosan az történt a pályán, amit Izland akart.  Izland 127 passzból (67%-os pontosság mellett) kilencszer kísérletezhetett, ami bőven elég volt a gólhoz, és még egy ajtó-ablak helyzethez. 
  • Argentína egyre jobb lesz, ahogy halad előre az idő, ebben biztos vagyok, de nem lehet mindent Messivel megcsináltatni.  A másik két ellenfelüket simán el fogják verni, mert a horvátok hajlandóak lesznek megtenni azt a szívességet, hogy labdát birtokolnak, és alakzatot váltanak, és akkor ki fog jönni az Őrült Zseni játékának a java.  Nigéria meg annnyira rendezetlen és fegyelmezetlen, hogy őket esélyes, hogy meg fogják szórni.

Peru - Dánia 0:1

  • Ez volt a nap legjobb meccse talán, amit Peru agyon nyert, mégis kikapott.  Többet volt náluk a labda, jobban passzoltak, több időt töltöttek a dán kapu előtt, és még kétszer annyiszor is találták azt el.  Nem csak a statiszikák, de szemre is veszélyesebben játszottak a dánoknál.  De mindent elbalfaszkodtak, a büntető kihagyása pedig csak a hab a tortán.
  • Dániától én többet vártam, és szerintem a szurkolóik is.  Egy már lassan két éve veretlen csapatról nem képzeltem volna, hogy Peru ennyire le tudja focizni, ami viszont egyben Peru dícsérete is, mert őket meg hangyányit rosszabbnak gondoltam annak ellenére is, hogy a legutóbbi Copákon nagyon jó focit nyomtak.
  • Ezzel a meccsek a dánok óriási lépést tettek a továbbjutásért, hiszen elég csak az ausztrálok ellen nyerni, és akkor a kékektől még akár ki is kaphatnak.  Ha viszont fognak egy ikszet, akkor akár csoportelsőként is továbbmehetnek.
  • Perut sajnálom, mert a kapu előtti balfaszkodást leszámítva jól játszottak.  Látványosan, bátran, kapura törve játszottak.  Viszont a kapusuk szerintem hibázott a gólnál, mert így nem lenne szabad a rövidre beszívni.  Cueva hibája a büntetőnél pedig végképp betette nekik a kaput.

Horvátország - Nigéria 2:0

  • A horvátoknál az érdekelt, hogy miképpen teszik össze a középpályát, és valójában picit sehogy.  A hőtérképük alapján, és úgy szemre is, a horvátok egy olyan 4-4-2-vel álltak fel, ami közelebb volt valójában a brazil csapatok által a 80-as években gyakran használt 4-2-2-2-höz.  Modric és Rakitic a kezdőkörben egymás lábát taposta, Rebic és Perisic előttük a félterületeken tevékenykedtek, egyik a balon, a másik a jobbon, és előttük Kramaric és Mandzukic egymás mellett játszottak valójában, nem pedig egymás mögött, mint a kezdőcsapatokat bemutató ábrán.  Tehát a horvátok valódi labdaszerzők nélkül két mélységi irányítóval, két a centrum felé játszó szélsővel és két ékkel kezdtek neki a meccsnek...bátor.
  • Nigéria viszont stabilan tartotta a 4-2-3-1-et majdnem teljesen végig az egész meccsen, csak a cserékkel álltak át valami 4-3-3-szerűre, mert Iheanacho, Musa és Nwankwo is mind a 16-oson belüli jelenlétet jött be erősíteni.
  • A horvátok a Kramaric-Brozovic cserével átálltak 4-3-3-ra, és Brozovic lett a legmélyebben helyezkedő középpályás, míg Modric előrébb húzódott.  Rakitic közöttük de jobbra húzódva játszott a félterületen.  Aztán Kovács jött be Rebic helyett (végre a négy penge a pályán volt), és a horvátok ismét alakzatot váltottak, de azt már nehéz lenne megmondani, hogy mire váltotta.  Brozovic megtartotta a helyét és szerepét is.  Rakitic vissza húzódott mellé a centrumba, míg Modric még előrébb húzódott tulajdonképpen Mandzukic mellé/köré Perisiccsel egy magasságba.  Az így keletkező helyre érkezett Kovács, kb. oda, ahol előtte Rakitic játszott a félterületen, de annál előrébb.  Ez egy asszimetrikus 4-3-3/!-2-3-1 volt tulajdonképpen, amit már láttunk a németektől 2012-ben az EB elődöntőben az olaszok ellen, de ott nagyon nem jött az be.
  • Nigéria tök jó kis csapat lenne, ha nem önzőznének a csatáraik, és a védőik tudnák tartani egy egyenes védelmi vonalat.  A középpályán is sok labdát szórnak el feleslegesen, többek között a rutinos Mikel is slendriánul játszott.  14-szer próbáltak kapura lőni, de csak kétszer találták el (hetet a horvát védők blokkoltak).  A simának látszó eredmény ellenére egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet.  A horvát középpálya minőségi fölénye egyáltalán nem jött ki annyira, mint amennyire várni lehetett volna (talán ennek köszönhető a fentebb leírt állandó változtatás - az edző is érezte, hogy valami nem kóser).
  • A horvátoknak Izland kemény lesz, mert már a selejtezőben is kikaptak tőlük, és ezért kényszerültek pótselejteni.  Argentína pedig szét fogja őket szedni, ha ennyire nem találják meg a középpálya optimális szerkezetét.  Nigéria ilyen játékkal viszont esélyes a csoport utolsó helyére.  Kár, mert egyébként a játékosok minősége alapján ezt a még össze nem rakott horvát csapatot akár el is kaphatták volna, és akkor a továbbjutásra is lehetett volna esélyük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr2014053268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása