Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Első napi tapasztalatok

VB 2018

2018. június 16. - Szergej Pub

Négy meccsen is túl vagyunk már, és máris itt az ideje, hogy pár rövid gondolatot megosszak veletek az eddig látottak kapcsán.

Oroszország - Szaud-Arábia 5:0

  • Pizzi kinevezésével a szaudi szövetség eldöntötte, hogy a biztos védekezésből vezetett kontrák helyett inkább labdabirtoklásra épülő focit akarnak látni.  Bert van Marwijk, aki a szaudiakat kijuttatta, stabil védekezést és az üres területekre tett labdák utáni nyargalászást szokta kérni csapataitól.  Pizzinél meg ugyebár bokára kell tenni a labdát.  Egy év alatt csak az alapokat sikerült elsajátítania a csapatnak.  Azaz szépen tudták tartani a labdát, és össszepasszoltak 61%-nyi labdabirtoklást is, de fogalmuk nem volt, hogy a 4-1-4-1-ben védekező ruszkikat miképpen lehetne feltörni.
  • Ez a fentiek miatt meccs kiválóan mutatta, hogy a labdabirtoklásra és a passzok számára/passzpontossgára vonatkozó statisztikák elfedik a legfontosabbat.  Azt nem mutatják meg ugyanis, hogy mihez kezdesz a labdával; a passzok hossza, iránya és helye legalább ilyen fontos mutatók.  A szaudiak a saját térfelükön vagy max a középső harmadban tudták járatni a labdát, és szinte kizárólag oldalra vagy hátra sikerült passzolniuk, előrefelé a ruszkik simán útjukat állták.
  • Nekem állandó vesszőparipám annak figyelése, hogy mennyit tud egy csapat passzolni egymás után az ellenfél térfelén.  A szaudiak ritkán jutottak három fölé.  Így nem lehet labdatartásos focival sikeresen támadni.
  • A meccs alapvetően alacsony színvonalú volt, mert a ruszkik sem igazán próbálkoztak hosszú passzaláncokkal.  Ők inkább a megszerzett labdával - futball-hagyományaiknak megfelelően - egyből, mélységi passzokkal indítva az előretörő játékosokat, a kaput támadták.
  • Ez nem volt nehéz, mert a szaudi csapat transiont-je rendkívül gyenge volt.  A labdatartásra felvett alakzat tökéletesen alkalmatlan általában a védekezésre.  Az ilyen alakzatotokat könnyű megkontrázni, és ezért fontos, hogy a labdát egyébként uralni kívánó csapat milyen gyorsan tud visszarendeződni a védelmi alakzatába.  A szaudiakról nem tudom megmondani, hogy milyen gorsan vagy lassan, mert nem derült ki, hogy mi lenne a védelmi alakzatuk; mintha sosem tudták volna felvenni.
  • Golovin és Cserisev klasszis játékosoknak tűnnek.  Különösen az előbbi, de azért még nézzük meg őket a másik két meccsen is, mielőtt ítéletet mondhassunk róluk.
  • Én még mindig tartom, hogy a VB két leggyengébb csapatát láttuk a nyitómeccsen.

Egyiptom - Uruguay 0:1

  • Egyiptom Hector Cuperrel arra játszik, amire a szaudiknak is inkább kellene: mélyen stabilan védekeznek, aztán abból indítanak gyors támadásokat vezetnek.  Salah hiánya így tekintve még fájóbb, mint azt elsőre gondolná az ember.
  • A saját térfelükön a labdás játékost azonnal nyomás alá helyezte Egyiptom, és ezzel gondot okoztak a nem túl kreatív uruguayi középpályának.
  • Suarez és Cavani összjátéka nem igazán működött a meccsen.  Nem tudom még megmondani, hogy ez egy állandó helyzet, vagy csak erre a meccsre volt jellemző.
  • Uruguay kifejezetten pontatlanul játszott a támadóharmadban, és ezzel saját magukat szúrták tökön, mert még odajutni sem volt könnyű; jobban meg kellett volna becsülni az ilyen lehetőségeket.
  • Ezzel együtt is ez egy sokkal magasabb színvonalú meccs volt, mint a nyitómeccs.  Egyértelművé vált számomra, hogy ennek a két csapatnak kellene továbbjutnia.

Marokkó - Irán 0:1

  • Ez a meccs is azt igazolta - a nyitómeccshez hasonlóan - hogy a FIFA-nak át kellene gondolnia a bővítést.  Borzalmasan, de perverz módon szórakoztatóan alacsony színvonalú mérkőzés volt ez. 
  • Carlos Quieroz nagy védekező taktikus.  Annó Szőr Alkesz mellett bő 10 éve ő építette fel a Ferdinandból és Vidicből álló híres Red Wall-t, amelyik nem akart egyszerűen gólt kapni.  Irán szintén stabilan védekezett, de ennél sokkal többet nem csináltak a meccsen.  Például még gólt sem rúgtak, mégis nyertek.
  • Marokkó egyértelműen jobb csapat, jobb játékosokból is áll, és látszódott, hogy miként szeretnének gólt szerezni.  Viszont annyi technikai hibát vétettek, hogy ez nem igazán tudott kijönni. 
  • A mérkőzés annyiból tét nélkülivé vált, hogy a spanyol-portugál meccsen eldőlt, hogy a két favorit úgy fogja eldönteni a csoportelsőség kérdését, hogy gólarányt javítanak ezen két csapat ellen.  Ez pedig azt jelenti, hogy hiába nyert itt Irán, a továbbjutásra halvány esélyes sincs, mivel mindkét hátralévő meccsen kivont falosszal álló ellenfél vár rájuk, akik nagyon megakarják rakni őket.

Portugália - Spanyolország 3:3

  • Ezzel a meccsel kezdődött el igazán a VB.  Rögtön csoportdöntővel, és egyben ibériai rangadóval indítottunk.
  • A spanyolokat egyáltalán nem viselte meg Lopetegui kirúgása - ezt leszövegezhetjük.
  • A portugálok idomultak a spanyolokhoz.  Andre Silva padon maradt, Zselé ment kilencesbe, és a középpályán plusz emberként Guedes kapott lehetőséget.  A kontralehetőség fenntartása érdekében Bernardo Silva is a csapatba került a jobb szélre (Zselé legtöbbször ezért balra húzódott ki a centrumból), és Moutinho mélyebbre mentt, hogy legyen lehetősége megfordulni a labdával és indítani.
  • A portugálok nem akartak sok melót beletenni a védekezésbe, és egyébként sem stílusuk az agresszív presszing.  Inkább visszahúzódtak a saját térfelükre annak ellenére, hogy azért már láttuk az elmúlt sok évben, hogy a spanyol tili-toli ellenszere az agresszív letámadás, a gegenpressing és a szélek feladása által a centrum megszállása.  Szóval egy konzervatívabb "bekkelünk és kontrázunk" haditervvel mentek fel a pályára.
  • A portugál terv jól működött, amihez kellett Zselé kiváló centerjátéka: rengeteg rálőtt labdát játszott meg egyérintéssel pontosan, és ezzel lendületben tartotta a csapatát.
  • A spanyolok alapvetően jól játszottak.  67%-os labdabirtoklás, és 92%-os passzpontosság.  Costa pedig szintén emberes centerjátékot mutatott be (szerintem hiba volt lecserélni Aspasra, mert a srác tökéletesen súlytalan volt), Isco pedig szabad szerepben mögötte nyújtott kiváló teljesítményt.  Azonban DDG hibái (a potya plusz a sorfal pontatlan felállítása a harmadik Zselé gól előtt) meccsben tartották a portugálokat.
  • Iniesta megöregedett.  Nem biztos, hogy erőltetni kellene a játékát kezdőben, amikor ennyire hosszú a pad.  Inkább a már fáradó és emiatt lassuló védelmekre kellene ráengedni Don Andrest; pláne ha a labdatartásával akar előnyben játszva védekezni a csapat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr8614051880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása