Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Dö csempionz!

2016. szeptember 13. - Szergej Pub

Ma este végre elkezdődik a várva-várt sorozat, mely meghatározza programjaink szervezését a hétköznapokra.  Vagy csak nálam van az, hogy amikor felvetődik egy jó kis program kedd vagy szerda estére, akkor rögtön az jut eszembe, hogy nem ütközik-e a BL-meccsekkel?  Vagy amikor a Zasszony moziba/színházba menne, akkor nyomban sztornózom, mert még mindig nem bírta megtanulni szegény, hogy kedd és szerda, a 20:45-ös időponttól kezdődően szent és sérthetetlen?  Persze, hogy nem vagyok ezzel egyedül!  Minden normális ember a BL-hez igazítja a hétköznap esti programját, tudom én nagyon jól.  Talán csak a puhapöcsű papucsok térdepelnek le a Zasszonynak, és nézik inkább magukban füstölögve az Anyátok köztöt a retek klubbon.  Hajtás után, de még a szezonbeharangozó előtt (ami hamarosan jön, ígérem - csak még egy picit hadd nézzem meg, hogy alakultak ki a csapatok a nyáron), egy rövid BL kedvcsináló érkezik.

uefa.png

GDP termelés okozta időhiányomnak hála csak a TV-ben is látható meccsekre koncentrálok majd. Egyébként sem hiszem el, hogy sokakat érdekelne a Basel - Ludogorets rangadó, de még ha tévednék is, akkor sem tudok sokat írni róluk, maximum annyit, hogy Basel jól keresett a nyáron Embolón.  De a Dinamo Kijev – Napoli meccset sem sokan fogják nézni kishazánkban, ez biztos.  A Benfica - Besiktas meccs – bár ugyanolyan érdektelen – már izgalmasabbnak ígérkezik, de még mindig inkább EL kompatibilis összecsapás, mint bajnokok ligája.  A PSV – Atleti meccset nem adja a TV, pedig szerintem sokkal érdekesebb meccs lesz, mint a Barca – Celtic vagy pláne a Bayern – Rostov.  Az előző idényben a nyolcaddöntőben futottak össze, és két null-null után végül büntetőkkel mentek csak tovább – nagyon szűken – a matracosok.  Az Atleti tavaly ugyebár a döntőig ment, de nem mellesleg a PSV abban az idényben a Vastulipán által vezetett, csilliárdokból összerakott Unitedet fingatta meg alaposan a csoportkörben.  Otthon a csoportban mindenkit eltángáltak tavaly, az Atleti is csak egy gólnélküli döntetlennel távozott.  Ráadásul a PSV nem gyengült érdemben a nyáron, míg az Atletinél azért voltak komoly mozgások, szóval simán lehet, hogy a PSV az Atletit is hagymásbabbal várja vacsorára.

A részletesebb beharangozót a két gyérebb meccsel indítom. Tudom, hogy most sokan felhördültek, hogy gyérnek neveztem a Bayern – Rostov és a Barca – Celtic meccseket, és tudom, hogy úgyis ezt a két meccset fogja nézni a legtöbb majom, de akkor is hagyjuk már egymást békén!  Miért lenne az érdekes, hogy a Barca 70% felett fogja buzizni a labdát a skótok ellen?  Pedig a Celtic edzője az a Brendan Rogers, aki a Swansea és a Pudli padján is a possession football-t erőltette – inkább több, mint kevesebb sikerrel.  Csakhogy a játékosanyag minősége még az akkori Swansea-jét sem éri el, a derék Brendan pedig nem igazán tájékozott az Ikaruszokkal kapcsolatban.  Ennek eredményeképpen a kiscsapatokra jellemző buszozás nem opció, a saját labdatartásos stílus erőltetése meg öngyilkosság.  Sima 4-5 gólos pofonba fognak a whiskyvedelők beleszaladni, ami számukra úgy nagyjából ki is jelöli az utat erre az őszre ebben a halálcsoportban (na jó, a "halálcsoport" talán egy picit túlzás, de a C és a D csoport messze a legkeményebb az egész mezőnyben).

rodgers-671672.jpg

A Bayernnél meglátjuk, hogy történt-e alapvető változás. Ancelotti nem egy forradalmár, a Muringyó-féle focitól is a vártnál lassabban távolodott el a Real Madridnál, és ennek megfelelően valószínűleg ma este is még fel lehet majd fedezni a Pep-féle labdabuzizás nyomait. A keret nem változott érdemben.  Az abszolút peremember Götze és Benatia elmentek, míg Predator Sanchez és Hummels érkeztek.  Brutális a Bayern kerete, szerintem a legerősebb a világon mélységét tekintve.  Neuer egy fasz, de a világ egyik legjobb kapusa, a három legjobb német belső védő náluk játszik (GYK: Hummels, Butateng, Badstuber), szélső védőkből nagyon jól állnak (Lahm, Alaba, Rafinha, Bernat, Kimmich), a középpálya masszív (Alcantara, Javi Martinez, CsabiApó, Vidal, Predator Sanchez), a névsor a széleken brutális (Ribery, Robben, Coman, Douglas Costa, Müller) és elől egy Lewa kolbászol.  Nem tud olyan pestisjárvány végig hasítani Münchenen, hogy ne maradjon a bajoroknak egy kurva erős kezdője.  Ancelotti nem szereti a 4-2-3-1-es szerkezetet.  A Milan 4-3-2-1/4-3-1-2, a Real pedig 4-3-3/4-4-2-ben játszott alatta.  Meglátjuk mit talál ki Münchenben.  A Rosztovot önkényesen leszarom.

ancelotti-bayern_19p32kgr0u2e710tcvel9o0km6.jpg

Nézzünk rá egy picit a két érdekesebb meccsre! A Shitty - Gladbach kevésbé nézőcsalogató, de azért magas színvonalú meccset várok.  Pep átvette a vezetést Manchester szarosabbik felén, és rögtön meglépte azt, amit már a kinevezése pillanatában tudtam: kibaszta Hartot a keretből (az mondjuk meglepett, hogy a szurkolók ezt milyen nyugodtan viselték – ennél sokkal nagyobb zúgolódásra számítottam).  A Pep-féle possession play megköveteli azt a kapustól, hogy lábbal megbízhatóan tegye-vegye a labdát, és hogy részt vegyen a támadásépítésben valamint a labdakihozatalokban.  Az angol kapus iskola úgy általában nem tekint így a kapusokra, Hart pedig ezen iskola eminens diákja.  Egyértelmű volt, hogy egy perc lehetőséget sem fog neki adni a Kopasz.  Sőt az is, hogy nem gondolkodik angol kapusban.  Claudio Bravo szerintem középszer, de a Barcában is elegerészett.  A csapat többi részén nem volt óriási változás a keretben.  Stones érkezett egy zsák pénzért, Nolito előre valamint a két német: Gündogan és Sané.  A keretet nem, de a játékot teljesen átalakította Pep.  Silva és de Bruyne is a támadósorban kapott lehetőséget Pellegrini alatt.  Pep viszont mindkettőt a középpályán játszatja.  Előre Agüero a biztos pont, egyébként Nolito és Sterling játszott eddig a legtöbbször, valamint Iheanacho.  Navas érdekes módon mostanáig jegelve volt.  A pálya közepén a Busquets-szerepet eddig Fernandinho játszotta el, de szerintem itt gyorsan ki fogja őt szorítani  Gündogan, ha felépül, és utoléri magát. 

_88041845_welcome_to_manchester.jpg

A Gladbach a 70-es évek óta arról híres, hogy a leggyorsabb focit játssza a bundásban, és ennek a jó hírüknek a mai napig igyekeznek megfelelni. Nagy nevek nincsenek a Gladbachban.  Sőt, biztos vagyok benne, hogy egy koca fociszerető emberke, egyetlen játékost sem tudna mondani tőlük, még akkor sem, ha kikötözve lenne hetes pozicióban és Terry Black állna kaján vigyorral, nyálát csorgatva mögötte.  Én sem tudnám felmondani a kezdőjüket.  Kramer világbajnok, a kis Hazard pedig a nagy Hazard öccse (ezt de jól megmondtam!), valamint elől Raffael és Hahn az említendő nevek.  Hofmannt pedig csak azért ismerem, mert a BVB-ből igazolt a Gladbachba.  Sommer meg kint volt az EB-n, a svájciak hálóját őrizte.  A viszonylagos névtelenség ellenére is azonban muszáj a fejünkbe vésni, hogy ez egy olyan csapat, amelyik rendszeresen borsot tört a tízszer nagyobb kerettel gazdálkodó Bayern orra alá, Dárdai Hertháját rendszeresen agyonrépázza, és nem mellesleg évek óta nemzetközi kupaszereplő.  Szóval kőkemény meccs lesz ez, nem véletlen emlegette őket Pep a sorsolás utáni interjúban.  A Barca ebben a csoportban vitán felül a legerősebb.  A Shittynek a Gladbachot kell legyalulnia, ha tovább akarnak menni.  Szóval vérre menő csata lesz ez.

A forduló rangadója egyértelműen a PSG – Arsenal. Simán nyolcad-, negyeddöntő szintű összecsapás ez, ami már most sokat lendíthet a nyertesen a csoportelsőség felé.  A PSG-nél nagy változás, hogy Blanc helyett végre egy sokat bizonyított edző van a kispadon.  Unai Emery jó pár EL-serleget nyert a Sevillával, és most végre kipróbálhatja milyen az, amikor végtelen a pénztárca és nem a szarból kell várat építeni.  Ennek ellenére nem tartottak a nyáron nagy bevásárlást.  Ibra ingyen távozott Manchester szebbik felére, de helyette két ember érkezett: Ben Arfa talán végre felnő Benzemához (tehetségben kb. ugyanott van csak ő még Benzinnél is agyatlanabb), Krychowiakot pedig Emery hozta magával Sevillából.  A bajnokságban volt egy meglepetés pofonjuk a Monacotól, és egyébként nem tűnnek egyelőre legyőzhetetlennek, de az Arsenal sem gázol át PL-en.  A Pudli egy látványos meccsen verte el őket 4:3-ra a nyitófordulóban, a Leicesterrel meg toltak egy null-nullt.  Aztán belelendültek és a Watfordot magabiztosan, a Sotont szűken kipicsázták.  A Vénasszony idén sem igazolt nagyot, de azért okosan erősítette a keretet.  A középpályára leigazolta a svájci Xhakát, a védelembe pedig Debuchyt és a Mustafit.  Wilshere-en kívül érdemi távozójuk nem volt viszont. 

wenger_villain.jpg

Konvencionálisabb ízlésű szurkoló a PSG – Arsenalt nézi majd (a vájtszeműek a Shitty – Gladbachot), és nem hiszem, hogy csalódás érné. Emery csapatai messze nem olyan sótlanok, mint Blanc tuti-ami-tuti filozófia mentén összeállított gárdái.  Wengert és az Arsenalt persze mindenki ismeri, de jó focit nyomnak az ágyúsok, csak már nagyon hozzászoktunk.  Nem tudom a PSG-nél ennyi idő alatt mennyit sikerült változtatni, de talán már elmozdultak a látványosabb, kockázatvállalóbb irányba, és akkor ez egy igen jó meccs lesz, klasszis focistákkal, ismert nevekkel mindkét oldalon, és egy nem túl sok gólos, de magas színvonalú meccsen összehozott szűk PSG sikerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr2211702125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása