Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Szezonkezdeti körkép

2014. szeptember 25. - Szergej Pub

Ebben a posztban röviden kifejtek pár gondolatot néhány csapatról, amelyik viszonylag sokat változott a nyár folyamán. Persze még csak néhány fordulón vagyunk túl, szóval ez az okoskodás lehet, hogy kevésbé lesz értékelés, mint inkább jövendölés. Hajtás után belevágunk!

Real Madrid

A MedveDisznóEmber egyelőre még rakosgatja a lego darabkákat. A védelemmel nagyon nem kell tökölnie, azt egyszer Muringyó összerakta, azóta többé-kevésbé változatlan az összetétel. A megoldandó feladatuk sem változott gyökeresen. A probléma inkább az orrnehéz csapat kiegyensúlyozása. A tavalyi BL-győztes csapat egyensúlyát Mariska középpályás játéka a bal-, míg Béla visszavont pozíciója a jobb oldalon biztosította. Így Zselé és Benzin viszonylag szabad kezet kapott elől. Mariska távozásával viszont borult minden. Ráadásul Kroos játéka sem feleltethető meg Khediráénak vagy CsabiApóénak. Márpedig őt sem azért vette Perez a 80-as évek Romániájának költségvetési hiányát fedező összegért, hogy ne játszon. Szóval kikerült a mozgékony Mariska és a horgonyként funkcionáló CsabiApó, míg érkezett Kroos és Rodriguez.

Az első pár tétmeccs igazolta, hogy a Kroos-Modric középpálya nem elég erős, azaz nem lehet egyszerre pályán Rodriguez, Béla, Zselé és Benzin. A középpálya közepére kell egy stabil ember (a Tuniszi Herceg vagy Illarramendi), és ennek Benzin fog áldozatul esni...valszeg. Viszont kérdéses, hogy mire fog menni a Real valódi 9-es nélkül...

FC Barcelona

Luis Enrique bátran nyúl a fiatalokhoz, és ez annyira jól sült el eddig, hogy EL Haddadi már be is mutatkozott a spanyol válogatottban. A védelem egyértelműen erősödött, míg Rakitic egyelőre jól tolja a Xavi-szerepet. Kérdéses persze, hogy az uru vámpír beszállásával mennyire borul az egyensúly, amit úgy néz ki, hogy megtalált az új edző, de - elgondolva Suarez working rate-jét - valószínű, hogy könnyen be fog illeszkedni. Márpedig a Neymar-Messi-Suarez támadóhármas minimum betolja a légféket az ellenfelek gatyájába.

Atletico Madrid

A gengszter csapat nem úgy néz ki, hogy veszített volna a potenciájából. Costát Mandzu, míg Felipe Luist Siqueira pótolja. A távozó Villa szerepét pedig Cerci veheti át. Plusz még érkezett a francia válogatott Griezmann. A lenyalt hajú együttese megint nagyon bivalynak ígérkezik. Védekezésben továbbra is kegyetlenek, a támadásaik pedig még mindig sallangmentesek. Szinte biztos a dobogó a bohócligában, és még csak nem is biztos, hogy a legalacsonyabb foka.

Juventus

Conte helyét átvette Allegri, de a Juve továbbra is uralja a Serie A-t. Komoly távozójuk nem volt (Vucinic-ért nem kár), viszont egy rakat ember érkezett. Evra ráadásul kvázi hiányposztra a védelem balszélére. Apropó védelem! Allegri megbízni látszik Ogbonnában és Caceresben, és eddig igazolják is őt. Ezzel máris teljes értékű lett a keret, hiszen a Chiello-Bonu-Barza hármas, amivel megnyerték az elmúlt három bajnoki címet, továbbra is rendelkezésre áll. Az egyébként sem piskóta középpályát tovább erősítették a fiatal argentin Pereyrával, aki eddig igen meggyőző volt (Tata Martino be is hívta a válogatott keretbe). Hosszú évek szarakodása után tavaly már elől is erősek voltak a Llorente-Tevez kettőssel, de most még behúzták Moratát és Komant is Giovinco mellé.

Allegri valszeg nem fog annyira dogmatikusan ragaszkodni a háromvédős rendszerhez, és ezzel a Juve a BL-ben is becsengethet egy jó idényért. A bajnoki cím megszerzésében max a Roma állhatja útjukat, de annyival fölé nőnek az egész digó mezőnynek, hogy a scudettót akkor is meg kell nyerniük, ha könyékig a seggükbe dugják a karjukat.

Bayern München

Külön Sipi kedvéért igyekszem Pep ámokfutásával részletesebben is foglalkozni. Nehéz, mert nem hiszem, hogy minden permutációt láthattunk már. Bernat, Benatia és CsabiApó érkezése további variációs lehetőségeket kínál az egyébként is rohadt vaskos kerettel. Lewa lehet pedig talán az első 9-es, akivel Pep fog tudni kezdeni valamit. Eto't, Ibrát és Mandzut már elherdálta, de ők nem tudták azt, amit a böszme polák: 100%-os passzpontossággal lehozni egy meccset. Nem a védelemben! Kilencesben.

Persze megint van azért waddafakk ötlet bőven. Az egyik az, hogy Lahm után már Alabát is kipróbálta a védekező középpályás posztján. Ráadásul együtt Lahmmal! A dolog - látszólag - úgy működik, mintha Lahm és Alaba a szokásos szélsőhátvéd posztjáról előrébb nyomulna, de nem a támadásokat segítendő, hanem a középvonal felé sodródva a két belső védő és a középpálya közé ékelődnek be, hogy egyfelől a labdatartást segítsék, másfelől biztosítsanak labdavesztés esetén. CsabiApó - az egyébként egy szem védekező középpályás - pedig érzékeli, hogy ez a két balfék a nyakán tiprakodik, ezért inkább hátrébb húzódik a két belső védő közé. Ezzel létrejön a három védő, két védekező középpályás szerkezet, ami előtt egy nagyon fluid ötfős támadószekció tanyázik, ami kábé bárhogy felrakható. Az egyik bajnokin Müller és Lewa volt elől, míg Götze és még két támadó középpályás mögöttük. Azaz a szerkezet 3-2-3-2-vé alakult labdabirtoklás esetén, ami tulajdonképpen a két világháború között rövid élet után gyorsan kihalt MM-rendszer szerkezetére emlékeztet.

Nem tudom, hogy mit kellene tennie Pepnek ahhoz, hogy a bajor szurkolók legalább ne rühelljék. Kroos elüldözése biztosan nem emelt a népszerűségén, mint ahogyan az sem, hogy tele pakolja spanyolokkal a csapatot. Svejni játéka tűnik a következő problémás elemnek, és éppen ezért Svejni lehet a katalán filozófus következő áldozata.

BVB

A Pöhler a BL-ben nemhogy rátenyerelt, de egyenesen rátiport a Fussball gombra. Ehhez képest a bajnokságban kínosabbnál kínosabb égések követik egymást. Pedig a BVB-nek végre bika kerete lett, most már van kispad is, nemcsak egy baszott erős kezdő. De mégsem akar a dolog egyelőre összeállni. Az valószínűnek tűnik, hogy Kloppó ismét a bevált recept szerint nyomja: a bajnokságban csak néha-néha adja rá a nitrót, de a BL-ben tökig nyomja a gázt. A célja az, hogy a csapat frissességét az egész idényben megőrizze. Tehát arra tudok csak gondolni, hogy egyelőre túl szegényre veszi a Pöhler a keveréket a bajnokságban. Még finomhangolnia kell a beállításokat, hogy a kötelezőt hozni tudják a bajnokikon, de maradjon nafta a BL rangadókra.  

Manchester United

Bajok vannak ismét az Álmok Színházában? Nem tudom, de lassan valamit virítania kellene Tüdőfejnek. Már úgy nézett ki, hogy valami összeáll, de aztán 3:1-ről buknak a Leicester ellen. Mintha picit  betippmixeltek volna Roo-ék...

Pedig a ManU kerete mostanra már nagyon masszív lett. Blackett Tüdőfej felfedezettje, majd még elválik, hogy mi lesz belőle a védelemben. A középpályára - abszolút hiányposztra - érkezett Blind és Herrera, jött még Mariska, és Falcao tovább szaporította a csatárok számát. Shaw messze túlárazottnak tűnik, de Rojóval egyetemben, biztosan nem gyengíti a védelmet.

Tehát megmagyarázhatatlan, hogy miért nem megy a ManU-nak. Tüdőfej egyből megpróbálta bevezetni a VB-n nagyon is prosperáló háromvédős rendszert, de gyorsan belátta, hogy egy olyan futball kultúrában, ahol évtizedek óta nyomják a 4-4-2-t és ahol a legnagyobb futball magazinnak is ez a neve, nem biztos, hogy mindenáron erőltetni kell ezt az elgondolást. A keretnek egyébként is jobban fekszik a 4-3-3 egy Herrera-Blind-Mariska középpályával és egy Roo-RvP-Falcao(Mata) hármassal elől.

Dinamo Cselszkij

Muringyó mágikus második éve megint megvalósulni mutatja magát (jaj, de szép kis alliteráció!). A tavalyi Cselszkij hiányposztját - a mélységi irányítóét - Matic és Fabregas megoldja. A Torres nevű ballasztot pedig Diego Costára cseréltél, akinek nagyon fekszik ez a fajta stílus. Így már nagyon gyilkosnak néz ki a Rotor. Ha Hazard is megtanul beintegrálódni a rendszerbe, akkor ez a Londongrád képes lehet egy duplázásra

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr666732035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása