Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Apa! Kezdőőődik!!!

2014. szeptember 14. - Szergej Pub

Terveztem, hogy a BL-sorsolás után közvetlenül írok pár gondolatot a csoportokról, de éppen Belgiumban részegedtem, és ez a tevékenység végül legyőzte a bennem szunnyadó okoskodás iránti vágyat. De mivel a jövő héten végre indul a mandula, behozom a lemaradást!

Hajtás után pár gondolatomat osztom meg a csoportokról, néhány szót ejtek egy-két érdekesebb csapatról, és végül - de nem utolsó sorban - igyekszem kedvet csinálni a meccsekhez.

Az A-csoport eléggé előre lefutottnak ígérkezik, mivel a Juventus és az Atletico Madrid kiemelkedni látszanak a Malmö és az Olympiacos alkotta mezőnyből. Ugyanakkor a tavalyi évből kiindulva a Juvéra nem biztos, hogy fogadnék, a fél görög válogatottal és Afellayjal kiálló Olympiacos megviccelheti.

A Juve úgy érzem erősödött a nyáron, már ami a keretet illeti. A padon a Conte-Allegri csere még nem tudni, hogy rossz húzás volt-e. Evra hiányposztra érkezett, és hiába öreg, mint az országút, van benne még egy-két jó szezon. Morata pedig a csatársorban ad vállalható variálási lehetőséget Tevez és Llorente mellé. Pirlo ugyan kiöregedni látszik, de Vidalt megtartották, és Pogba is most már túl van egy VB-n (legjobb fiatal játékos díj bezsebelve).

Fura mód a nyáron lerabolt Atletico sem tűnik gyengébbnek. A kapuban Courtois-t persze nehéz lett volna pótolni. A szintén Cselszkijbe távozó Felipe Luis helyett viszont jött Siqueira, aki egyáltalán nem tűnik ügyetlennek (és egyébként az évek óta együtt játszó védelem változatlan), míg a szintén Londongrádba igazoló Diego Costa helyére Mandzukic érkezett. Villát az olasz válogatott Cerci pótolhatja, míg a középpályát a francia válogatottban a VB-n nagyon jól játszó Griezmann erősíti. Kokét pedig sikerült megtartani.

A B-csoport is kétesélyesnek látszik, de a Liverpoolt megviccelheti a fél svájci válogatottal kiálló, az angol csapatokat egyébként is előszeretettel oblákoltató Basel (Paulo Sousával a padon). Sőt, én arra számítok, hogy a Realnak sem lesz olyan sima ez a csoport, mint ahogyan azt előzetesen várni lehetne.

A Realnál újabb galaktikus éra nyílt. Di Maria eladása szakmailag teljesen érthetetlen, a tavalyi csapatba ő volt a kulcsember, mert egyensúlyt teremtett a középpályán (Béla is visszavontabban játszott pl. Zselénél, ami szintén az egyensúlyt javította, de Mariska volt itt a mérleg nyelve na!). Kroos, bár imádom a játékát, és Dzsémsz Rodriguez viszont nem olyan tipusú játékosok, akik pótolni tudnák Mariska kapcsolat és egyensúly teremtő játékát. Az eddigi bajnokikon is broken team-nek tűnt a Real, és a MedveDisznóEmber legnagyobb gondja az lesz idén, hogy ezt megszüntesse, különben hosszú idő óta ismét a negyeddöntőben lesz a megálló.

A Pool tavaly az egyik legprogresszívebb focit játszotta, de a kezdőjük egyértelműen gyengült, mert az elmebeteg Suarezt nem fogja tudni megfelelően pótolni az elmebeteg Balotelli. Ugyanakkor viszont egy rakás játékos érkezett, amivel a keretük mélyült, de ez csak annyit fog jelenteni, hogy bírni  fogják a kettős terhelést.

A C-csoport végre egy igazi halálcsoport...lenne az EL-ben. Szerintem lehetlen előre megmondani, hogy a Benfica-Zenit-Lúzerkúzen-Monaco négyesből melyik kettő fog továbbmenni. A Lúzerkúzen évek óta egyben van, de tavaly is bizonyította a nem éppen acélos Mójzi-féle ManU ellen, hogy gatya a védelme. A Monaco-t nyáron lerabolták, de a Toulalan-Moutinho-Kondogbia középpálya még így is nagyon bika. Az EL-címvédő Benfica nyáron többé-kevésbé egyben maradt, és Jorge Jesus évek óta nagyon jó munkát végez. Szerintem ők tovább fognak menni - de lehet, hogy csak az EL-be. A Zenit néz ki elsőre a leggyengébbnek, és Villas-Boas neve sem a siker garanciája már, de maguknál tudják a fél ruszki válogatottat, akik ráadásul a kispadon fognak ülni a külföldi sztárok miatt. A Garay-Lombaerts belső védő kettőst Criscito fogja a szélről támogatni, Witsel a középpályán diktálja a tempót, Danny és Hulk pedig rohamoz. Ha a Zenit kizúg, akkor Villas-Boas eláshatja magát. Kábé véget ért az edzői karrierje.

A D-csoport megint csak két esélyes. A két mamut - Arsenal és BVB - küzdelmébe csak a Galata szólhat bele annál is inkább, mert egyrészt erősödtek a Napolitól érkező Dzemailival és az Interrel BL-győztes Pandevvel, másrészt meg elzavarták a sálas bohócot a padról, és Prandellit ültették le oda.

Az Arsenal védelme egy Vermaelen-nyit gyengült (Sagnát Debuchy pótolja), és vékonynak is tűnik ez a csapatrész (konkrétan nincs értelmes belső védő a cserepadon), viszont a támadósoruk egy Alexis Sancheznyit javult. Welbecket nem tudták nevezni, de a costa ricai Joel Campbell-t igen, így biztosítva van a faji egyensúly elől. A legnagyobb erősségük - a középpálya - viszont egyben maradt.

A BVB viszont egyértelműen erősödött a nyáron. Oké, Lewa lelépett, viszont Hummels, Reus és Gündogan is maradt. A tavaly meccsrutint szerző, és nyáron VB-győztessé váló Durm most már valós alternatívája Schmelzernek a baloldalon. Jobbon Grószkrójc és Piszczek, míg középen a Hummels-Sokratis-Subotic hármas kiegészült az ugyancsak VB-győztes Ginterrel. A középpályán tavaly Kirch és Jojic felnőttek (bár Kirch esetében ezt vicces mondani), és teljes értékű játékosokká váltak, akiket még akár egy Real elleni negyeddöntőn is be lehet vetni. Gündogan és Blaszczykowski elvileg felépültek, de gyakorlatilag nem. Visszatért most már végleg Sahin és Kagawa(!). Bender, Mkhitarjan és Kehl pedig maradtak. Elől a böszme polákot a Hertha házi gólkirály Adrian Ramos, valamint az olasz gólkirály Immobile pótolhatja. Azaz minden posztra jut két, közel azonos tudású játékos. 

Az E-csoport lett az igazi halálcsoport, azonban mégis meglepődnénk, ha nem a Bayern és a Shitty menne tovább. A CSEKA tűnik egyértelműen a leggyengébbnek, de a fél orosz válogatottal a keretben, valamint a novembertől a játékba beszálló tél tábornok támogatásával simán képesek belebrunyálni bármelyik csoporttárs levesébe. Az AS Roma pedig tavaly szárnyalt a bajnokságban Rudi Garcia keze alatt. Azt a csapatot sikerült egyben tartani, igaz jelentős erősítés sem érkezett. Romából is érkezhetnek homlokráncoló eredmények.

A Shitty a nyáron magához képest meglepően passzív volt. Negredo távozott, míg a védelembe a fiatal, francia tehetség, Mangala érkezett. Említést érdemel még Lampard kölcsönvétele, de egyébként a tavalyi csapatot láthatjuk majd a pályán...ami nagyon bivaly volt.

A Bayern nem erősített azzal, hogy elzavarja a katalán filozófust, inkább hagyták, hogy tovább rombolja a valaha volt legjobb csapatot. Kroos elment. Ezt egy bajor szurkoló sem fogja megbocsátani Pepnek. A keret egyébként összességében erősödött. A védelembe Benatia és Bernat érkezett, valamint felépült végre Stubi Tanárúr, aki személyes kedvencem. A középpályára érkezett a Realból CsabiApó - de hogy minek, azt ne kérdezzétek. Lewa Mandzukicot fogja pótolni - sőt. Baromira erős ez a keret, de a Pep által megálmodott foci lehet, hogy nem lesz elég a végső győzelemhez (szinte biztos).

Az F-csoportban megint megkapta az Ajax a Barcát. Szerencsétleneknek a PSG mellett megint csak az EL fog jutni, bár az APOEL még ebbe is belefoshat. A két kamion pedig megküzd a szélső sávban.

A PSG nagyon nyugisan viselkedett a nyáron hála a pénzügyi fair play szabályainak. Megvették David Luizt és egyébként a csapat változatlan. A Barca viszont - a FIFA nem túl barátságos nyomásának hatására - nagy bevásárlást tartott. A kapuba Ter Stegen és Claudio Bravo érkezett. Egyik sem tökéletes megoldás jelenleg. Hosszabb távon Ter Stegen még beválhat. A védelembe Douglas, Vermaelen és Mathieu jött, és nagyon elkelt is a segítségük. A középpályát Rakitic és Halilovic erősíti. Előbbi kiszorítani látszik a már két éve elfáradt Xavit. Előlre El Haddadi és az uruguayi drakula érkezett. Luis Enrique pedig szerintem jó választás volt a padra - bár szerintem Tata Martino is az volt (sátáni kacaj).

A G-csoportban nem lehet kérdés a Rotor Londongrád győzelme, csak az a kérdés, hogy a Sporting vagy a Schalke megy-e tovább mögöttük. A Schalke érdemben se nem erősödött, se nem gyengült, és ez tavaly is elég volt a tovább mászáshoz. A Sportingnak viszont Carvalhon kívül nincs nemzetközileg ismert játékosa...bár ettől még simán felvehetik a versenyt a Schalkéval.

A Cselszkij egyértelműen erősödött tavalyhoz képest, pedig már akkor sem voltak gyengék. A lyukas posztot - a mélységi irányítót - betömték Fabregasszal és Maticcsal. Courtois érkezett a kapuba, és Cech így csak cserepados. A védelemben brazilt brazilra cseréltek, avagy Luizt Luisra (David Luiz elment, Felipe Luis jött). A támadsorból pedig távozott Torres és Eto'o, viszont érkezett Drogba, Remy és Diego Costa, akinek nagyon fog feküdni az idei Cselszkij játéka. Muringyó szerintem be fog csengetni a kupáért.

A H-csoportban nehéz jósolni. A Porto és Bilbao tűnnek a legerősebbnek, de a két keleti csapat beleszarhat a vetilátorukba. A BATE mondjuk kevésbé, bár a Heynckes-féle Bayern is megfingatták két éve, viszont a Sahtar brazil osztaga elég erősnek tűnik ahhoz megint, hogy ezt a két nem túl kiemelkedő csapatot megleckéztesse Donyeckben - márha tartanak ott majd meccset egyáltalán. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr786696397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása