Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Brazília 2014 - B csoport, 1. rész

2014. május 17. - Szergej Pub
A B-csoport az egyik legdurvábbra sikeredett. Talán csak a D-csoport lett még ennél is durvább. Mivel itt három részletes bemutatásra érdemes csapat is található, két részletben fogok végigmenni rajtuk.
Az első részben Spanyolország és Chile (azaz a továbbjutók) fognak szerepelni. A második rész a potenciális kiesőké: Hollandia és Ausztrália.

 
1. Spanyolország
 
A címvédők a torna legnagyobb esélyese. Évek óta tartó (rém)uralom a fociban. Egységes és hatékony stílus. Mariana-árok mélységű keret.
Minden megvan a címvédéshez…
 
A keret
 
A spanyolok két VB esélyes csapatot tudnának kirakni, plusz még kettő olyat, amelyik jó eséllyel eljutna az egyenes kieséses szakaszba. A keret egyetlen gyengepontja a 9-es szerepkör, de a játékstílusból fakadóan ezt simán ki tudják küszöbölni hamis 9-esek alkalmazásával (na, abból meg van egy rakás).
 
A kapuban Casillas (Real Madrid) tartja magát annak ellenére, hogy a Realban csak a kupában és a BL-ben véd. Helyettese Valdes (Barcelona) lenne, ha felépülne. Harmadik számú kapus Pepe Reina (Napoli). Évek óta ezzel a hármassal nyomja a spanyol csapat. Valdes helyett most jöhet akár de Gea (ManU), akár Diego Lopez (Real Madrid).
A spanyolok már a kapuban is a bőség zavarával küzdenek.
 
A védelem is évek óta egyben van. Ramos (Real Madrid, Raul Albiol (Napoli), Jordi Alba (Barcelona), Piqué (Barcelona) és Arbeloa (Real Madrid) teljesen stabil tagjai a keretnek kb. 2010 óta.
 
Balhátvédben Jordi Alba helye biztosnak látszik a kezdőben. A másik balhátvéd helyéért Monreal (Arsenal), Azpilicueta (Chelsea), Moreno (Sevilla) és Nacho (Real Madrid) küzdenek. Nem gyenge névsor, nem gyenge klubokkal.
 
A jobb hátvéd szerepkör már bizonytalanabb. Itt Arbeloa, Carvajal (Real Madrid), Juanfran (Atletico Madrid) lehet esélyes a repjegyre, de Azpilicueta is felmerülhet, mert jobboldalon is jól érzi magát. Sőt, végszükség esetén Ramos is kivezényelhető ide, de az már elég elkeseredett lépés lenne, mert évek óta nem játszotta ezt a szerepet. A kezdőre Carvajal tűnne a legjobb megoldásnak, de a Vén Bajusz már egy éve nem hívta be valamiért. A legutóbb Azpilicueta és Juanfran voltak bedobva. Az biztos, hogy Arbeloánál mindkettő jobb.
 
A védelem közepére a Ramos-Piqué tengely a legvalószínűbb. A kerettagságra még sokan ácsingóznak: Raul Albiol, Javi Martinez (Bayern München – ő még egy sorral feljebb is bevethető), Inigo Martinez (Real Sociedad) és Bartra (Barcelona),
Ezek közül megy majd még kettő.
 
A középpálya a spanyol csapat legmasszívabb része. Brutális névsorból tényleg csak azokat emelem ki, akik szóba kerültek az elmúlt egy évben.
A védekező szerepkör Busquetsé (Barcelona). Ez tény.
Mivel a Vén Bajusz (Peppel ellentétben) nem szereti a sole holder felállást, mellette még valaki szóhoz fog jutni a kezdőben: Javi Martinez, Javi Garcia (Manchester City), Xabi Alonso (Real Madrid) és Koke (Atletico Madrid) lehet a nyilvánvaló választás.
De ide jöhet még akár Fabregas (Barcelona) és Xavi (Barcelona) is, ha kevésbé passzív játékot akarnak.
Mario Suarez (Atletico Madrid) és Benat (Athletic Bilbao) is feltűnt errefele az elmúlt egy évben, de nem hiszem, hogy utazhatnak majd.
 
A középpálya támadó szekciójára eszméletlen dömping termelés folyt az elmúlt tíz évben a spanyoloknál: Iniesta (Barcelona), Xavi, Fabregas, Thiago Alcantara (Bayern München), Jesus Navas (Manchester City), Cazorla (Arsenal), David Silva (Manchester City), Mata (ManU), Isco (Real Madrid)…a teljesség igénye nélkül. Ebből az igen impozáns névsorból lesz 6-8 játékos kiválasztva…szerintem Mata és Isco otthon maradnak.
 
Csatárból is sok van, de csak egy van csúcsformában. A lehetséges utazók: Diego Costa (Atletico Madrid), Torres (Chelsea), Pedro (Barcelona), Negredo (Manchester City), Soldado (Tottenham), Llorente (Juventus)…szép névsor, ők a potenciális utazók. Rajtuk kívül még az elmúlt egy évben feltűnt a keretben Villa (Atletico Madrid), Michu (Swansea) és Tello (Barcelona). De ők kétlem, hogy feltűnnének Brazíliában.
Del Bosque max. két-három támadót fog kivinni magával, ehhez képest igen hosszú az elmúlt egy év névsora. Ez is azt mutatja, hogy itt nem minden van rendben; sokat keresgélt a Vén Bajusz.
 
Akit biztosan magával visz az Diego Costa, aki legalább jó formában van, de (i) egész idényben egyszer sem pihentették, tehát lehet, hogy nagyon ki lesz facsarva a VB-re, és (ii) rohadtul nem illik a játéka a spanyol csapatéba (a brazilba viszont csodásan passzolt volna).
 
A másik egy-két csatár kilétét sűrű bajusz fedi…talán Llorrente és Pedro lenne a két legjobb választás. Az előbbi jó formában van, a Juvéban rendszeresen játszik, alapember, és elég sok gólt is hozott rögtön az első idényében. Nálam még Diego Costánál is előkelőbb helyen szerepelne! Ugyanakkor viszont Del Bosque valamiért nem bízott eddig benne. Pedro meg nagyon érzi a spanyol csapat játékát, padról is nagyon jól tud beállni, akár egy sorral hátrébb is bevethető és szinte együtt lélegzik az egész Barca kompániával. Viszont ő meg alig lépett pályára a Barcában. Torres, Negredo és Soldado nem alapemberek csapataikban és elég szar formában is vannak (különösen Soldado, no meg Torres még mindig csak árnyéka önmagának), mégis lehet, hogy megszokásból a Vén Bajusz mellettük dönt (bár Soldado tényleg nagy meglepetés lenne…).
 
A stílus
 
A spanyol csapat játékát azt hiszem mindenki kívülről fújja, de azért nem árt nagy vonalakban összeszedni, hogy mi is az.
 
Proaktív, labdatartásos stílus. Egy vagy kétérintős, alakzat építő és bontó játék (háromszögek és rombuszok). Labdavesztés esetén agresszív letámadás brutális területszűkítéssel kombinálva.
A stílusból és a keret átlagos testalkatából is következik, hogy a veszélyes támadások középen épülnek fel, a szélek elterelő manővernek, illetve az ellenfél hatékony védekezése/letámadása esetén a labda evakuálásának vannak fenntartva (hiszen a labdát meg kell tartani minden áron!).
 
A széleket leginkább a szélső hátvédek játszák be, a szélső támadó középpályások a centrum felé sodródva, az ellenfél védelme és a középpályája közötti zsebekben egyfelől összjátékra kínálják fel magukat, másfelől utat nyitnak a szélső hátvédek felfutásainak. Iniesta, David Silva, Cazorla, Mata és Isco kottára ezt játszák.
Így a középpálya közepén öt ember is összegyűlhet (középső háromszög plusz a két besodródó szélső támadó). Ha hamis 9-essel játszanak (az EB-n Fabregas volt az, de Pedro és Thiago Alcantara is alkalmas a szerepre), akkor már hat. Ha a szélső hátvédek is fellépnek, akkor pedig akár nyolc ember is cicázhat az ellenfél térfelén.
 
Del Bosque stratégiája az EB-n az volt, hogy hamis 9-essel és steril labdatartással fárasztotta az ellenfeleket kb. a 70. percig, majd behozta a klasszikus vonalszélső Navast, hogy a vonal mellett játszva széthúzza, azaz nagyobb terület bejátszására kényszerítse a fáradt védelmet, és beadjon a szintén vele együtt pályára klasszikus 9-esnek (ez leginkább Torres volt). Így már az egyik szélről is veszélyesek lettek, a védelmi vonal széthúzódott, azaz a centrális támadásoknak is több hely jutott – igaz kevesebb ember építette (hiszen Navas a szélen maradt, Torres meg nem vett részt a cicázásban).
 
A stratégia működni látszott (bár a horvátok közel voltak ahhoz, hogy kiejtsék a spanyolokat), szóval simán lehet, hogy most is ezt fogja elővenni a Vén Bajusz, csak most Costát fogja bedobni.
 
Apropó Costa! Diego Costa abszolút rendszeridegen sejt a spanyol csapat testében. Costa ugyanis kontra-csatár. Az Atletiben ezért is csillog. Az ellenfél járatja a labdát, magasra rakja és egyben széthúzza a védelmi vonalát, hogy segítse a labdatartást (azaz a védelem mögött és az egyes védők között is szép nagy területek vannak), és Costa ezen óriási területek bejátszására született (jelzem, Torres is ebben a legjobb). Vagy a védők közötti csatornákon ugratják ki laposan, vagy a védelem előtt kapja lábhoz a labdát, majd mustangként száguld rá a vele szemben álló védőre.
 
Ehhez képest a spanyol csapat ellen mindenki rá fog ülni a 16-osára, és szűkíteni fogja a területet. Costa elől minden levegőt el fognak szívni. Ráadásul nem arccal a kapu felé fogja kapni a labdát, hanem úgy, hogy annak háttal áll. És nem laposan, hanem magasan. A Chelsea bebizonyította már, hogy Costa nem egy faltörő kos, hiába a zordon ábrázat. Ha nincs előtte terület, akkor legfeljebb közepes 9-es.
 
Llorrente viszont faltörő kos, és fejjel a legveszélyesebb (nemcsak közvetlenül kapura, de előkészíteni is nagyon tud fejjel). Kíváncsi vagyok kiviszi-e del Bosque.
 
 
Kilátások
 
Az elődöntőnél rosszabb eredmény egyértelmű csalódás lenne a csapattól. A négy nagy esélyes (Spanyolország, Németország, Brazília és Argentína) közül is a legnagyobb a spanyol csapat. Az arany reális elvárás.
 
A csoportelsőség keményen, de meglesz. Az A-csoportból a horvátok, esetleg Mexikó érkezhetnek, ez sem okozhat gondot. Onnantól már minden nüanszokon múlik (copyright by Zombori SándorJ).
 
 
2. Chile
 
Zseniálisan összerakott csapat, középszernél picit jobb kerettel, és egy tébolyult őrülttel a kispadon.
 
Nem, ez nem a BVB leírása, hanem a chilei csapaté! A tébolyult zseni pedig nem más, mint a bielsista (Bielsa-hívő, Bielsa-tanítvány) Jorge Sampaoli!
 
A chileiek erejéről világos képet ad a szeptember óta összehozott eredmény sor:
 
Chile – Venezuela 3:0
Spanyolország – Chile 2:2
Kolumbia – Chile 3:3
Chile – Ecuador 2:1
Anglia – Chile 0:2
Brazília – Chile 2:1
Chile – Costa Rica 4:0
Németország – Chile 1:0
 
Nyolcból csak egy olyan ellenfél volt, amelyik nem VB részvevő (Venezuelát meg is ruházták szépen).
A maradék hétből háromszor a legnagyobb esélyesek ellen játszottak. Németektől és a braziloktól is csak paraszthajszálnyival kaptak ki (idegenben), míg a spanyolokkal ikszeltek (szintén idegenben).
Angliát, Costa Ricát simán csapták, Ecuadort szűken verték, míg az igen jó erőkből álló Kolumbiával idegenben nyomtak egy crazy game-et.
 
8 kőkemény meccs (nem az e-sunyi fajtábólJ): négy győzelem, két döntetlen, két vereség. A döntetlenek és a vereségek mind idegenben, a legbikább ellenfelek ellen.
 
Na, de mitől ilyen jók?
 
A keret
 
A kerettől önmagában nem, az biztos. Alapvetően megbízható iparos mind, néhány világklasszissal megspékelve.
 
A kapuban Claudio Bravo (Real Sociedad) a kezdő, bár a németek ellen Herrera (Universidad de Chile) kezdett. A többi kapusuk otthon játszik.
 
A védelemben Isla (Juventus) és Medel (Cardiff City) az ismert név, de előbbi messze nem alapember a Juvéban, a másik meg egy kiesés ellen küzdő csapat tagja. Ráadásul a chilei 3-4-3-ban (ami inkább 3-1-4-2(wtf!?)) Isla már inkább (támadó) középpályás, mint szélsővédő.
Medel mellett Jara (Nottingham Forrest) és az egyébként védekező középpályás Silva (Osasuna) kezdett a németek ellen a védelemben.
 
A középpályán viszont már vannak izgalmas emberkék. Elsőként mindjárt itt van Vidal (Juventus), aki jelenleg a világ legjobb box-to-box középpályása (Yaya Touréval kéz a kézben).
Aztán még meg kell említeni Fernandezt (Fiorentina) és Pizarrot (Fiorentina), valamint Diazt (Basel). Az utóbbi kettő kb. azt játsza, mint Vidal, Fernandez viszont már tipikus támadó középpályás.
A németek ellen a középpályás romboló Gutierrez (Twente) volt, míg előrefele a Vidal-Isla-Aranguiz (Internacional)-Beausejour (Wigan) sor játszott.
 
A támadók közül pedig nyílván Alexis Sanchez (Barcelona) a kiemelendő, de említeni kell még Vargast (Valencia) és a két veteránt Suazot (Monterrey) és Paredest (Colo-Colo).
A német védelemnek a Sanchez-Vargas kettős igen sok problémát okozott.
 
A stílus
 
Bespeedezett tesztoszteron-hobbitok. Így lehetne őket jellemezni. Ha valaki emlékszik Bielsa Athletic Bilbaojára, amelyik EL-döntőt játszott, és úgy verte ki a negyeddöntőben a Basel miatt a BL-ből kizúgó ManU-t, mint buzi a faszát, akkor el tudja képzelni a chilei csapatot is. Alapvetően labdatartásos játékra rendeződtek be. Anglia és Németország ellen is több olyan periódus volt, amikor a hazai csapat csak nyomozta a labdát. De ez sosem steril labdatartás, mint a spanyoloknál (azaz tiki-takanaccio), hanem a labdajáratás tulajdonképpen a vertikális, védelem-feltörő passzoknak az állandó keresését jelenti.
A Chilei csapat hiába játszik alapvetően labdatartásos focit, a labdát gyakran elveszti a kockázatos meredek indítások miatt.
 
És itt jön be a másik feature: visszatámadás. A labdavesztést követően hihetetlenül intenzíven és agresszívan támadják a labdás embert 5-15 másodpercig. Ha sikerül hibára kényszeríteni, akkor visszaszerezték a labdát, és kezdenek mindent elölről. Ha nem sikerül, akkor meg…
 
…jön a harmadik feature: visszahúzódnak a saját térfelükre, felveszik a védekező állást, és várnak a kontralehetőségre. Ma a BVB és valamelyest a Liverpool és az Atletico Madrid játszik hasonló focit (meg ahogy fentebb említettem korábban a Bilbao). Válogatott szinten a braziloktól és talán az uruktól fogunk hasonló előadást látni.
 
Kilátások
 
A csoportból simán képesek továbbjutni, de azért a hollandok csúnyán belepisálhatnak a levesükbe. A nyolcaddöntőben viszont a brazilok már meg fogják fogni őket.
 
Ha viszont megnyerik a csoportot, vagy akár kiütik a brazilokat, akkor ronda nagy meglepetés csapattá válhat a chilei!
 
Számomra igen szimpatikus, amit ez a csapat elővezet. Ha valaki még nem tudja melyik csapatnak szurkoljon, akkor Chilét válassza, nem bánja meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr316178329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása