Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Végre érződik a tét!

VB 2018

2018. június 21. - Szergej Pub

Az első kör óvatos tapogatózásai után végre eljött a második kör, ahol már egyes csapatok eredménykényszer alatt játszanak, és ez a meccsek hangulatára és tempójára is rányomja a bélyegét.  Nem feltétlenül, de azért többnyire pozitív előjellel.  Az uruk például még mindig szinte a fotelből vébéznek, de Marokkó például már az életéért küzdött (hiába).  Irán pedig megmutatta, hogy a bekkelés mellett azért focizni is tudnak.  Tovább után pár gondolat következik a tegnapi meccsekhez.

Portugália - Marokkó 1:0

  • Marokkónak egyszerű volt a képlet: ha kikapnak, kiesnek gyakorlatilag.  Már az első meccsen Irán ellen is támadólag léptek fel, és most ilyen körülmények között nem is volt okuk visszavenni.  Nem volt nyomasztó a mezőnyfölényük, de azért érezhető volt.  Ennek részben volt csak az oka, hogy a portugálok a korai gólnak köszönhetően hátradőltek, és teret engedtek az araboknak.
  • Marokkó 4-1-4-1-es szerkezete stabilitást adott a középpályának.  A portugálok 4-2-3-1-es szerkezete pedig azt jelentette, hogy mindenkinek megvolt az állandó partnere a pályán. 
  • Alapvetően meccs inkább közepes színvonlaú volt, hosszú passzjáték nem tudott kialakulni egyik oldalon sem, mert mindkét csapat gyakran belehibázott a támadásszövésbe.
  • A portugálok passzivitását jól mutatja, hogy a gól után csak egyszer találták el a marokkói kaput.  Ehhez képest az afrikai csapat 16-szor próbálkozott, de itt is pontatlanok voltak: csak négyszer kellett Rui Patricionak közbe avatkoznia. 
  • A pontatlan passzjátékból következő csapongó mérkőzésnek egyenes folyománya az, hogy Marokkó 66 labdát szerzett a meccsen.  Ez kiemelkedően sok ezen a VB-n.
  • Portugália ezzel a győzelemmel kényelmesen készülődhet az irániak elleni utolsó meccsre, de hátra nem dőlhet, mivel a spanyolokkal azonos a gólaránya, ezért az utolsó fordulóban az fog dönteni a csoportelsőségről, hogy melyikük tudja jobban megszórni az ellenfelét.

Uruguay - Szaud-Arábia 1:0

  • Tabarez ugyanúgy 4-4-2-ben küldte fel Uruguayt, mint Egyiptom ellen, de a középpálya két szélén változtatott: De Arrascaeta helyett Rodriguez kezdett a balszélen, és Nandez helyett Sanchez kapott lehetőséget a jobbon.  Egyébként a játék változatlan maradt.  Rodrigueznek nem volt jó meccse, szó szerint minden második labdát eladta, a cseréje több, mint indokolt volt. 
  • A szaudiak lecserélték a kapust (mintha ő tehetett volna a ruszki gőzhengerről), és a centert. Valamint az egyik szélsőt. Egyébként maradt a 4-5-1.
  • Ezen a meccsen simán bealudtam volna, ha este játszották volna.  Eszméletlenül lassan telt el a 90 perc.  Uruguay átengedte a kezdeményezést a kényszerpályán lévő szaudiaknak, akik megint szépen pakolászták a labdát balra és jobbra, csak éppen előre ment nehezen.  A szaudiak 86%-kal passzoltak, ami megsüvegelendő.  Enyhe mezőnyfölényben is voltak, csak éppen helyzetet alig sikerült kidolgozniuk.  Nyolc lövés, amiből három ment kapura, az nem sok.
  • Ehhez képest az uruk 88%-kal passzoltak, ami nagyon jó egy olyan csapattól, amelyik hátrányban van a labdabirtoklást illetően.  13 lövést engedtek el, és abból négy el is találta a kaput.  Elég hatékonyan használták ki végülis, amikor náluk volt a labda.
  • A meccs amilyen unalmas és lassú, olyan jó színvonalú volt egyébként.  A két csapat együtt majdnem ezer sikeres passzt hozott össze a meccsen, ami válogatott mérkőzésen derék dolog (a passzkísérletek száma átlépte az ezret).
  • Uruguay egyelőre igazolja, hogy sötét lónak tettem be őket.  A szaudiak viszont elköszöntek a tornától az Egyiptomiak után.  Uruguay majd az oroszokkal játsza a csoportdöntőt, és szinte biztos, hogy ott már oda fogják tenni magukat, mert esélyesebb, hogy a spanyolok szórják meg a már tét nélkül játszó Marokkót, mint hogy a portugálok a továbbjutásért játszó Iránt.

Irán - Spanyolország 0:1

  • Előre leszögezném, hogy a spanyolok töketlen és idióta tili-tolija miatt a második félidőtől annak ellenére kezdtem el az iráni egyenlítésért szurkolni, hogy a spanyolokra fogadtam.
  • Queiroz nagy védekező mágus.  A ManU-nál bő tíz éve ő építette fel a Red Wallt Szőr Alkesz számára, amikor a stábjában dolgozott.  Volt portugál szövetségi kapitány is, de az ottani közeg és focikultúra nem fogadta be az alapvetően defenzív eszméit.  Az irániak viszont köszönték szépen, és jól megtanultak védekezni a mérsékelten tehetséges játékosaik. 
  • Irán nem játszott kényszer alatt, mert Marokkót elverték, és egy vereség esetén is a továbbjutásért játszhatnak majd az utolsó fordulóban portugália ellen, de ennek ellenére, amikor megérezték, hogy a spanyolok labdatartással akarják kibekkelni 1:0-ra a meccset megindultak előre, és bár egyszer sem találták el hivatalosan a kaput, nem kevés helyzetet hoztak össze a második félidőben.  A lesgóljuk meg igazán drámai körülmények között lett (jogosan) elvéve tőlük.
  • Az iráni védelmet dícséri, hogy a 17 spanyol próbálkozásból nyolcat blokkoltak, és ezen kívül is csak hármat engedtek kapura.  Ebből az egyik komikus körülmények között talált utat a hálóba, hiszen Costa tulajdonképpen úgy rúgott gólt, hogy nem tett rugómozdulatot.
  • A spanyolok mezőnyfölénye hatalmas volt.  70%-os labdabirtoklásuk a meccs közben volt magasabb is.  A 89%-os passzpontosságot meg szerintem alaposan besörözve sem okozna nekik problémát.  Nem néztem meg, hogy a 718 sikeres passz gyanús, hogy a legtöbb eddig a VB-n.
  • Irán nagyon fegyelmezetten helyezkedett (ebben látszik a legjobban Queiroz keze munkája), és végig tartották a náluk dafault 4-5-1-et. 
  • A spanyolok szerkezete sokkal kevésbé volt merev, ami lehetővé tette mind a horizontális, mind a vertikális hely cseréket.  A négy védőt is nehezen lehet náluk adottnak venni, mivel Karvaly és Alba is inkább a középpályán, sőt néha a szélső pozíciójában volt.  Mivel a spanyol középpályások teljesen ignorálják a széleket, és abszolút a félterületekre és a centrumra koncentrálnak, ezért a spanyol csapat szélességét a sézlsővédők adják, ezért még védőknek is csak fenntartásokkal lehet nevezni őket.  A hőtérkép alapján a három leghátsó ember Piqué, Ramos és Buzi volt.
  • Vazqueznek volt egyedül rossz meccse a spanyoloknál.  Szemre is sok labdát adott el, de a statisztika is katasztrófális teljesítményt mutat: 61%-os passzpontossággal könnyen ki lehet kerülni a nehezen megszerzett kezdő pozícióból.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr6714061209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása