Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

A legunalmasabb nap

VB 2018

2018. június 19. - Szergej Pub

A tegnapi napon nem csak a krónikus alváshiány miatt küzdöttem az álmossággal a meccsek közben, hanem mert konkrétan olyan unalmas meccseket sikerült a csapatoknak a TV-be ömleszteniük, ami még egy red bullal lefőzött kotyógós kávé számára is kihívás lett volna.  A három förtelmes meccs közül egyedül a belgák második félideje ér valamit, de az is csak a három gól miatt, márpedig rólam köztudott, hogy nem az alapján ítélek meg egy meccset, hogy hány gól esik rajta, mert ha így tennék, akkor a ligetbe járnék ingyen nézni a cigányokat.  Hajtás után megpróbálok kisajtolni magamból valami értelmeset erről a három szörnyszülöttről.

Svédország - Dél-Korea 1:0

  • A svédek kapcsán mindenki Ibrát emlegette, pedig szerencsétlen kint sincs a VB-n.  A vén fakker az EB-n is inkább már hátrány volt, mint előny, ezért nem is értem a bulvársajtó hőzöngését.
  • Koreából mindenki Sonra volt kiváncsi, de én inkább Hwangot néztem, mert Sont már jól ismertem a T'hamből.  Hwang a bespeedezett Salzburg Turbo-Fussballján nevelkedett, és azt gondoltam, hogy ő nagyobbat fog durranni, mint Son.  Ehhez képest alig találkozott a labdával (16 passzkísérlet egész meccsen azmiaz??) és akkor is inkább elszórta.  Csalódás.
  • A svédek egy sokkal kidolgozottabb és precízebb játékot tettek le a pályára.  Persze a 84%-os passzpontosság, és 352 sikeres passz csak Korea ellen kiemelkedő, egyébként inkább közepes ez a teljesítmény, és annak is az alja.
  • Korea öt kísérletből egyszer sem találta el a kaput.  79%-kal passzoltak, és összesen csak 278 passzt tudtak le sikeresen.  Fertelmesen gyenge teljesítmény.
  • A svédek papíron 4-4-2-öt nyomtak, és a négy védőt tényleg végig meg is tartották, de a négy középpályásból a széleken játszó Claesson és Forsberg annyit sodródott a félterületekre a koreai védelem és középpályás sor közé, hogy inkább nézett ez ki egy brazilos 4-2-2-2-nek.  Csak az utolsó 15 percre, amikor már inkább a koreaiaknál volt a labda játszottak két négyes lánccal. 
  • Korea tartotta a 4-3-3/4-1-4-1 között ingázó szerekzetet a 70. perc környékéig.  Aztán jött két csere: az addig kilences szerepbenben játszó lóbaszó Kim helyére jött Jung a középpálya közepére, kilencesbe meg Hwang ment előre; Koo helyett, aki addig az agyik shuttler volt a három fős középpályán, pedig jött Lee, aki Son helyére ment balszélsőbe, Son meg középre tizes posztra.  Az eredmény egy 4-2-3-1-es felállás, és picivel veszélyesebb Dél-Korea lett.

Belgium - Panama 3:0

  • A két csapat között osztálynyi különbség volt.  Panama legnagyobb erénye a lelkesedés, és kétség sem férhet hozzá, hogy mind az angolok, mind Tunézia meg fogják verni őket.  Bár a Tunézia-Panama meccset szerencsére nem kell nézni, mivel egy időben lesz az angol-belgával.
  • Panama kb. a 60. percig nézett ki focicsapatnak.  Addig 4-1-4-1-et nyomtak.  Utána az isten sem tudta megmondani, hogy mi akar lenni a csapatszerkezet.  Stílusuk is kb. belőhetetlen, kb. mint a miénk.  Néhány lapos passzt követően, amikor már nagyon rájuk zár az ellenfél, mert a passzolgatással nem haladtak semerre, picsán rúgják a labdát, és nyargalnak utána.  Védekezni legalább valamelyest tudnak addig, amíg bírják erővel és lelkesedéssel.
  • Belgium végig egy asszimetrikus 3-4-3-at játszott, ahol Carrasco magasabb helyezkedése a másik szárnyon játszó Meunierhez képest adja az asszimetriát.
  • Belgium álmosan kezdte kicsit a meccset, és nem is szakadt meg egyáltalán.  Amikor elfáradtak a panamaiak, akkor kitömték őket. 
  • Martinez alatt ez a belga csapat végre arccal és saját játékkal rendelkezik, és Kuka bemutatta, hogy mennyit fejlődött négy év alatt.  Igazán komplett kis centerjátékot rittyentett: fellőtt labdákat megtartotta, és megjátszotta, részt vett a támadás szövésben is, lebírkózta az összes védőt, akik emiatt egy óra után a seggükön sem kaptak levegőt, és nem mellesleg rúgott két gólt. 
  • A belgák gyengeségei nem ezen a meccsen jöttek ki.  Carrasco oldalán elvileg lehet keresnivalója az ellenfeleknek, mert nagyon magasan helyezkedik, és a védekezés sem erőssége, mögötte meg Verthongen hajlamos pánikba esését durvasággal palástolni.
  • Egyedül de Bruyne játéka volt csalódás, aki 77%-os passzpontossággal a középpálya közepén kevéssé volt hasznos (bár legalább aktív volt, hiszen 70 passzt is megkísérelt).

Tunézia - Anglia 1:2

  • Az angolok komolyan gondolták a 3-5-2-es szerkezetet, és nem is mutattak rosszul (azt azért megjegyezném, hogy Lingard és Alli agresszív helyezkedése miatt inkább néztek ki 3-3-4-nek, amit még max Panama ellen engedhetnek majd meg maguknak, mert az egyedül bóklászó Hendot a belgák már körbe fogják passzolni).  91%-os passzpontosság, 59%-os labdabirtoklás, és hét kaput eltaláló lövés azt is mutathatná, hogy jól játszottak.  Ez egyébként így van, csak akkora balfaszok még mindig, mint ide Lacháza.  Walker kurva jól játszott, de erre összehozza a VB eddigi legostobább büntetőjét (ja nem, ez a cím még mindig Umtitié).  Elől meg hiába játszanak jól, ha mindent kihagynak.
  • Kane ezen a VB-n elintézheti magának a madridi ajánlattételt, hiszen Perez minden VB-gólkirályra ajánlatot tesz.
  • Tunézia szerkezete már picit képlékenyebb.  Egyértelműen 4-1-4-1-ben játszottak az egyenlítésig.  Aztán Sliti előre húzódott Khazri mellé, és aztán a félidőig 4-1-3-2-t nyomtak azzal, hogy az addig szélen játszó Ben Youssef és a centrumban játszó Badri helyet cseréltek.  Ne kérdezzétek, hogy miért.  A félidő után Bronn behúzodott a védelem tengelyébe, és Ben Youssef lett a jobb szárnyvédő.  Az addig balbunkót játszó Maaloul pedig a bal szárnyvédő lett, és Tunézia átállt egy háromvédős rendszerre (3-5-2), amivel könnyebb volt párharcokra lebontani a meccset, mivel mindenkinek pontosan megvolt az embere.
  • Tunézia a fentebbi szerkezetváltást elég jól levezényelte csere nélkül.  Ez pedig nekem azt mutatja, hogy nem szarok annyira, mint amennyire várni lehetett volna.  
  • Az angol védők hihetetlenül stabilan passzoltak: Walker 96%, Stones 99% (Pep biztos küldött neki szóbeli vállveregetést SMS-ben), Maguire 96%, Hendo 92%.  Rajtuk kívül még Lingard jutott 96%-ig, ami a helyezkedését és szerepét tekintve hihetetlenül jó mutató. 
  • Badrit és Sassit érdemes lesz majd figyelemmel követni a továbbiakban.  Példás középpályás játékot mutattak be az angolok ellen. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr3314057718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása