Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Belgium - Oroszország: pár gondolat

2014. június 24. - Szergej Pub

1) Belgium a másik csapat Németország mellett, amelyiknek nincsenek természetes szélső hátvédei és ezért középhátvédeket kénytelen a védelem szélén játszatni. Ennek pedig az az eredménye, hogy nincs hatékony overlap, pedig Hazard középre sodródásai egy rakás területet nyitottak Verthongen részére. A szélső hátvédek támadásokban való aktív közreműködésének hiánya pedig két egymással is összefüggő hatással van a belgák támadó játékára. Egyfelől a leparkolt védelmeket sokkal nehezebb is feltörni, másfelől Lukaku kvázi használhatatlanná válik, mivel nem kapja meg szélről azokat a beadásokat, amiknek a kivégzésében ő jeleskedni képes. Fájdalmasan izoláltan játszott egészen odáig, míg Wilmots meg nem könyörült rajta, és behozta helyére Origit, aki viszont sokkal hasznosabb a passzjátékban, de még lényegesebbnek bizonyult, hogy kevésbé statikus labda nélkül.

2) Az oroszok érezhetően a döntetlenre hajtottak. A két négyes faluk közé még berakták Glushakovot is horgonynak. A második félidőben Don Fabio pedig defenzív cseréket hajtott végre - legalábbis míg döntetlen volt az állás. Általában nem komálom Capello kilúgozott csapatait, de ez az orosz csapat most tényleg pont semmit nem mutatott, ami csak nyomokban is karaktert tartalmazna.

3) Lukaku sokkal jobban rá van szorulva a kiszolgálásra, mint azt a VB előtt gondoltam. Mertens nagyon aktív volt a jobb szélen (bár sok eredményt nem ért el azon kívül, hogy néha megfuttatta az orosz védelmet, vagy Akinfejevet megnyúztoztatta), míg Hazard inkább a második félidőben talált csak magára, amikor egyszer csak sokkal több helyett hagytak neki a ruszkik. De egyikük sem Lukaku kiszolgálására törekedett, hanem inkább az összjátékot keresték. A belgák ilyen felfogással, illetve szélső védők nélkül, képtelen kihasználni Lukaku képességeit. Ami nem feltétlenül baj, csak akkor minek a pályára tenni  szerencsétlent? Belgium többre menne egy hamis kilencessel vagy még egy középpályással.

4) A helyszínen nézve Witsel a középpálya ura volt. Nemcsak mert osztotta a szélekre a labdákat, vagy mert annyi labdát szerzett vagy szedett össze, hanem mert egyrészt okos helyezkedéssel úgy zárta a passzsávokat, hogy az oroszokat a kevésbé fenyegető területekre terelje ezzel befolyásolva az orosz támadások irányát, másrészt a játékostársai is hozzá képest helyezkedtek.

5) A második félidőben támadásban Belgium többször 4-2-4-szerű szerkezetben játszott, amit a Witsel melletti másik középpályás, Fellaini előretolásával értek el. Már Algéria ellen is többre mentek a mikrofonfejűvel a támadóvonalban. Az Evertonban is inkább ilyesmit játszatott vele Moyes. A ManU-ban és a válogatottban viszont valamiért visszavonják, ahol viszont nagyon kiütköznek a labdaügyességi hiányosságai. Ezen felül a passzai sem túl kreatívak. A harmadik középpályás, De Bruyne, viszont nagyon tehetséges, gyors és gyorsan is gondolkodik.

6) Összességében ez egy csalódást keltő meccs volt. Az oroszoktól sokkal többet nem vártam, pláne az első meccsük alapján, de Belgium sem igazán bizonyította (eddig), hogy miért lett ennyire felszopva a VB előtt. Bár bennük legalább látszódik a potenciál. Ha találnának a padon legalább egy értelmes szélső hátvédet (még akkor is, ha az mondjuk egyébként szélső vagy középpályás, vagy Verthongent tanítanák meg gyorsan a szerepkörre etc.), és eldöntenék, hogy Lukakut akarják-e kiszolgálni vagy inkább Origiben bíznak, akinek a teljesítménye kevésbé függ a többiektől, és a csapatjátékban is hasznosabb, akkor Belgium is be tudna csengetni a kupáért. Még két meccsük van összerakni magukat, mert a negyeddöntőben jó eséllyel Argentína kerül eléjük...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr806406569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása