Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Válogatott egyveleg

2017. december 11. - Szergej Pub

Elsuhant egy ősz, míg pislogtam egyet.  Gondolom, már a hat olvasóm száma is megfeleződött, olyan régen nem írtam ide.  Pedig rengeteg megéneklésre méltó dolog történt az ősszel.  A válogatottunk leégett, Storck minden állásából ment, egy neve nincs edző jött, lenyomták a nemzetközi kupák csoportköreit, Pep csapatot csinált, Ernőbá is, Dortmundban fogalmatlanság van, a Juvénak végre feladták a leckét, Zselé újabb aranylabdát kapott, kialakult a jövő évi VB mezőnye, sőt a csoportjai is, és végül ma kisorsolták a BL nyolcaddöntő párosításait is.  Az egyveleg most a válogatottakkal fog csupán foglalkozni, a klubcsapatokra majd később térek vissza.

Meggypiros

Az andorrai gyalázatot sikerült idén még egyszer eljátszanunk, amikor Luxemburg veretes csapata is pofára ejtett minket.  Bernd Storck menesztése ezek után sajnos nem lehetett nagyon kérdéses.  Igen, sajnos, mert amióta az eszemet tudom, ő volt az első szövetségi kapitány, akinek fogalma volt arról, hogy mit akar játszatni, és azt le is tudta oktatni.  De ez utóbbi valamiért elmúlt.  Az andorrai fingfűrészelést követte még pár idén, és ezzel reszeltek a renoméjának. 

Ha viszont jobban végig gondolom (illetve csak egy kicsit is elég), akkor tulajdonképpen tökéletesen mindegy ki a szövetségi kapitányunk addig, amíg több nemzetközi színvonalú stadionunk van, mint játékosunk.  Amíg nincs két keretre való kishazánkon (és a sarki kocsmán) kivül is ütőképes profi labdarúgója Magyarországnak, addig én azt nevezném ki szövetségi kapitánynak, aki 1) hajlandó/képes a szövetség által megálmodott irányvonalat tartani a játékstílusban, és 2) ezért a legkevesebb pénzt kéri.  Viszont a szövetség most már lerakhatna valami életképes és megvalósítható (pláne kidolgozott) irányvonalat az asztalra...

Éppen ezért fontosabb, hogy Storck a másik poziciójából is lett penderítve, és hogy nyílván vele együtt mennek, akik jöttek.  Az ő pótlásukra nemcsak a sajtó nem figyel oda eléggé sajnos...  Feleslegesnek érzem mantrázni, hogy mennyire fontos lenne az utánpótlásunkra lényegesen több figyelmet, energiát és szakértelmet fordítani (pénzt nem, kivéve, ha a legutolsó megszerzéséhez kell!).  Az utánpótlás-rendszerünk legnagyobb kritikája, hogy nem sikerült olyan játékosokat pótolni, mint Juhász vagy Gera (akik bár vakok közt a félszemű a király, de nem voltak nemzetközi szintű iparosnál többre tartva), és nem látszik, hogy a közeljövőben visszavonuló Dzsudzsák és Szalai (dettó vakok közt félszeműek) helyett ki fog majd játszani.  Ha már ezt a minőséget sem tudjuk pótolni, akkor mit remélünk hosszú távon!?

Leekens kinevezését a fentiek fényében nem értem.  Biztosan nem olcsón vállalta a feladatot, ugyanakkor nem látom valamilyen általunk követendő, vagy követni vélt irányvonalba illeszkedni a munkásságát.  Plusz még csak nem is egy elismertebb figura (bár milyen tekintélyes szakember akarná velünk blamálni magát...?).  Lesz fél éve építkezni, aztán majd meglátjuk, de tartok tőle, hogy a 2020-as EB-t ki fogjuk hagyni.  És amilyen minőséget jelenleg képviselünk (és előreláthatólag három év múlva képviselni fogunk), ebben semmi meglepő nincs.

 

UEFA Nemzetek Ligája

Remélem egyszer majd elmondja nekem valaki, vagy rájövök magamtól, hogy pontosan hogyan fog ez működni vagy hogy milyen presztizse van az NL győzelemnek.  A mi szempontunkból csak annyi a fontos, hogy lesz még egy lövésünk, ha a selejtezőből nem tudnánk kijutni.  Nem fogunk tudni, mert csak a 10 csoport első két helyezettje kvalifikál a selejtezőből; a maradék négy helyet az NL-ből fogják feltölteni, mégpedig úgy, hogy 16 csapatot választanak ki az alábbiak szerint (most érdemes elkezdeni kapaszkodni).

Az NL négy (A, B, C és D jelű) ligára bomlik, és egy ligán belül négy csoport van, amelyeken belül a csapatok egymással játszanak. Az egyes ligákon belül a csapatokat rangsorolják a csoporteredményeik alapján (kb. az NFL-hez hasonlóan, amikor a rájátszáshoz a konferencián (ez nálunk a liga megfelelője) belül rangsorolják a csapatokat, csak itt nincs a divíziók (ez nálunk a csoport megfelelője) közötti meccselés). Egy ligán belül az első négy hely a csoportgyőzteseké (köztük a szerzett pont és gólarány alapján döntik el a helyezéseket), a második négy hely a csoportmásodikoké és így tovább.  Ha azt hiszitek, hogy ez komplikált volt, akkor tévedtek, mert innentől jön a kemény része.

A fentiek alapján mind a négy ligán belül létre fog jönni egy rangsor a csapatok között.  A 16 pótselejtezős helyett alulról kezdik feltölteni. Azaz a D-liga négy csoportgyőztese jut először kvótához (pl. Azerbajdzsán, Macedónia, Grúzia és Fehéroroszország), majd a C-liga négy csoportgyőztese (pl. Magyarország, mert optimista vagyok, pedig szinte kizárt, hogy megnyerjük a csoportunkat, Skócia, Románia és Szlovénia), majd a B-liga négy csoportgyőztese (pl. Ausztria, Wales, Oroszország és Szlovákia), majd az A-liga négy csoportgyőztese (pl. Németország, Portugália, Spanyolország és Belgium).  Az az NL-csoportgyőztes, amelyik már a sima EB-selejtezőkből kijutott, a saját ligáján belül passzolja tovább a kvótáját nem kicsit bonyolult szabályok szerint.

A példa kedvéért az A-liga valamennyi csoportgyőztese kijutott simán (van rá esély, hogy benne lesznek a 20-ban).  Ekkor ezt a négy kvótát az A-liga csoportmásodikjai kapják meg (pl. Franciország, Olaszország, Svájc és Anglia).  Ám ők is mind kijutottak már, tehát a csoport harmadikokra ugrik tovább a kvóta (pl. Lengyelország, Izland, Horvátország és Hollandia).  Innen - most a példa kedvéért - csak Izland nem jutott még ki, tehát ő megkapja a pótselejtezős lehetőséget, és ellenfeleket a B-ligából fog kapni, mert A-ligás csapat már nem maradt.  De kit fog kapni a B-ligából? Mindjárt kiderül, csak előbb menjünk picit tovább a B-ligára.

A B-liga csoportgyőztesei is mind kint vannak már az EB-n, ezért az ottani második helyezettekre (pl. svédek, írek, bosnyákok és ukránok) szállnak a kvóták.  Tegyük fel, hogy a svédek és az ukránok önerőből kijutottak már, ezért az ő kvótáikat a csoportharmadikok közül a két legjobban rangsorolt kapja meg (itt jön képbe a rangsorolás - ez most a példa kedvéért: Dánia és Csehország, de a dánok is kijutottak már, ezért tovább ugrik a kvóta a törökökre).

Az A-ligás Izland még mindig ellenfélre vár, de a B-liga pótselejtezős mezőnye végre komplett: Írország, Bosznia, Csehország és Törökország.  Ez a négy csapat elődöntő-döntő rendszerben pótselejtez, és a döntő győztese kijut az EB-re.  Az elődöntők párosításait a ligán belüli rangsor határozza meg (itt is képbe kerül a rangsorolás tehát): 1-4, 2-3 szisztéma szerint (a magasabban rangsorolt kapja meg a hazai pálya előnyét).  A B-ligából egyedüliként megmaradt Észak-Írország pedig megy Izland mellé.

Ha jól számolom, akkor a példámban még csak 18 csapat jutott ki egyenes ágon az EB-selejtezőkből, ezért még a C-ligában is belefogunk akadni két olyan csapatba, amelyik tovább fogja adni a kvótáját, mert már kijutott.  A C-liga négy csoportgyőztese nem kvalifikált, ezért a C-ligás pótselejtezők mezőnye adott (példánkban Magyarország, Románia, Skócia és Szlovénia), de egyébként is van egy olyan szabály, hogy a csoportgyőztesek nem játszhatnak magasabb ligából érkező ellenféllel.  Azaz Izland (és az észak-írek) két ellenfele a C-liga második helyezettjeiből (pl. Szerbia, Görögország, Albánia és Norvégia így ebben a sorrendbe a liga rangsor alapján) fog összejönni. Csakhogy, Szerbia és Görögország kijutottak maguktól, így az ő lehetőségük, hogy Izland és Észak-Írország ellen meccseljenek, továbbszáll Albániára és Norvégiára.

Tehát az NL-ből a pótselejtezős négyesek összeálltak: 1) Izland, Észak-Írország, Albánia és Norvégia; 2) Bosznia, Írország, Csehország és Törökország; 3) Magyarország, Románia, Skócia és Szlovénia; 4) Azerbajdzsán, Macedónia, Grúzia és Fehéroroszország.  Ezek a csapatok a már említett elődöntő-döntő rendszerben játszanak két meccset és a döntő győztese kijut az EB-re.  Az Azerbajdzsán-Grúzia meccset én például mindenképpen megnézném.  Na, nem a meccs miatt, hanem mert még nem láttam a pályán háborút kitörni két ország között.

Viccet félretéve (dehogyis), látható, hogy legalább egy, de inkább két kuka csapat mindenképpen ott lesz az EB-n, de azt hiszem ennek a túlkomplikált rendszernek pont ez lesz az értelme.  Az EB-selejtező szigorításása (azaz, hogy az első két helyezett jut csak ki) egyébként is betett a gyengébb csapatoknak, és lám itt a kompenzáció.  Ennek fényében már érthető, hogy miért nem bánkódtak egyesek, hogy a C-ligába csúsztunk: azt hiszik onnan jó teljesítménnyel könnyebben elérhető a pótselejtező.  Pedig hülyék ezek!  A példámból is látható, hogy a B-ligából nulla teljesítménnyel is oda lehet érni.  Persze a pótselejtezőn két meccset is meg kell nyerni egymás után a kánaánhoz...

 

Világbajnokság

Oroszország - Szaud-Arábia...basszus, ezt ki fogja megnézni??  Kb. így reagáltam, amikor megláttam, hogy a sorsolásnak köszönhetően mi lesz a nyitómeccs.  Alapvetően eléggé gagyi csoportok jöttek össze, szóval ezeket most már nyugodtan lefektethetjük szabályként: 1) a VB csoportküzdelmei mindig szarabbak, mint az EB; 2) a VB-n csak azok az értékelhető csoportok, ahol legalább két európai csapat van.

A sorsolási elveket egyszerűsítették, és a kalapokat most már nem földrajzi, hanem csak simán FIFA-rangsor (muhaha!) alapján állították össze (kivéve a házigazda ruszkikat, akik élből első kalapba kerültek).  Az alapszabály maradt viszont: egy kontinensről maximum egy csapat szerepelhet egy csoportban, kivéve Európát, mert onnan max kettő.  Illetve, ha már kiröhögtem a FIFA-rangsort, azt azért meg kell jegyeznem, hogy a ruszkik úgy lettek első kalaposak, hogy a legalacsonyabban vannak rangsorolva.  Nem fogok végigmenni részletesen a csoportokon, azt majd tavasszal megteszem, amikor a csapatokat is igyekszem illő részletességgel bemutatni, de azért egy kis privjút nyomok:

Az A-csoportot az orosz hűtött golyók istene rakta össze olyan hikomatosra amilyen.  Minden kalapból a leggyengébb (ruszkik és szaudiak) vagy majdnem leggyengébben rangsorolt csapat (Egyiptom és Uruguay) érkezett ide.  Itt egyedül Uruguay tud valamelyest focizni, és nekik vannak egyedül klasszis játékosaik (Godin, Lajos és Cavani).  Egyiptom nem annyira szar, mint elsőre hinnénk, és egy jó formában lévő, Klopp által tuningolt Salahval érkezhetnek.  A ruszki foci évek óta lefele tart, amit leginkább annak köszönhetnek, hogy egyre jobban bezárkóznak.  Van egyáltalán olyan orosz játékos, aki nem otthon játszik? A szaudiakat meg inkább hagyjuk.

A B-csoportból kiemelkedik magasan Portugália és Spanyolország.  Szép húzás volt a két ibériai csapatot összerakni.  Ráadásul rögtön az első meccsen egymás ellen játszanak egy kb. negyeddöntő szintű meccset, amin rögtön el is fogják dönteni, hogy ki lesz a csoportelső, mivel ekkor még nem tudják, hogy melyik csapat fog botlani Marokkó ellen.  A sivatagi csapat nem feltétlenül szar, Benatia személyében meg még klasszisnak is nevezhető játékosuk is van (Hakimi túl fiatal és a Realban inkább nem játszik, mint igen).  Azonban meglepődnék, ha akár ők, akár Irán bele tudna szólni a nagyok dolgába.

A C-csoportot a franciák nyerik, a dánok meg élet-halál harcot fognak vívni a kengurukkal és Peruval.  Dánia jó kis csapat, Eriksen meg a legmagasabb szinten bizonyítja klasszisát hétről hétre (plusz Christensen is egyszer jó lesz a Cselszkijben).  Peru tavaly elég pofás volt a Copa Americán, de aztán a selejtezőkben kaptak jó pár sallert.  Nem tudom mennyire lesznek jók, de akár tovább is mehetnek.  Akárcsak az ausztrálok, akik szintén mindig pofás kis csapattal érkeznek a VB-re, aztán vagy perecelnek, vagy nem.

A D-csoport tűnik a legütősebbnek.  Argentína kiemelkedne, ha nem botladozták volna végig a selejtezőket.  Az Őrült Zseni keze munkája még nem igazán látszik a társulaton, de ha a VB-ig össze tudja rakni őket, akkor az albiceleste az egyik legnagyobb esélyese lesz a tornának.  Mellettük Nigéria, mint Afrika egyik legerősebb csapata fog belebrunyálni az izlandi hóba.  A horvátok meg mindkettőt lepofozzák, mert olyan középpályával érkeznek, mint csak nagyon kevesen a tornára.  De mindegyik meccs érdekes lesz (még a Nigéria-Izland is), és valószínűleg szoros is.

Az E-csoportban szintén ott a bugi.  A brazilok összekötött cipőfűzővel is megnyerik nyílván, de Svájc, Szerbia és Costa Rica mind masszív kis csapat, amelyik támadni nem annyira, mint inkább védekezni és kontrázni tud.  A brazilokat bármelyik megviccelheti (és akkor ott a bugi), de az is benne van, hogy a brazilok gólrekorddal átgázolnak rajtuk.  Egymás ellen már inkább birkozós, nyögvenyelős meccseik lesznek.  Az iszapbirkózásból meg a fax tudja, hogy melyik jön ki győztesen.

Az F-csoport is elég derék, és hasonlatos az E-hez annyiban, hogy a dajcsoknak ezt simán hozniuk kellene.  Ugyanakkor a svédek mostanában mindig az orruk alá fingottak (kérdezzük meg erről a digókat!), és Mexikó sem egy könnyen verhető csapat.  Egymás ellen imádnivaló lesz nézni ezt a két csapatot.  Plusz ne felejtsük el Ázsia egyik legnevesebb csapatát, Dél-Koreát, akik viszont már csak árnyékai egykori önmaguknak, és erősen kétséges, hogy mennyire bízhatnak majd a bírói segítségben ezúttal.

A G-csoport nívóját szintén két kiemelkedő csapat húzza felfelé.  Martinez személyében Belgium végre edzőt kapott, és ha a kis laborjában sikerül a megfelelő elegyet kikísérleteznie, akkor a belgák brutál erősek lesznek.  Az angolok is megszabadultak Loy papától meg néhány múmiától és egy viszonylag fiatal edzőre bízták a csapatot; egyelőre nem úgy tűnik, hogy rosszul tették volna.  Tunézia és Panama még annyi vizet sem fog zavarni, mint Marokkó vagy Irán.

A H-csoport majdnem akkora kuka, mint a ruszkik csoportja.  De csak majdnem.  Kolumbia ugyanis jó csapat, és Lengyelország is jó játékerőt képvisel.  Szenegálból nem tudom mit kell majd várni, de nem nagyon hiszem, hogy a bele fognak tudni szólni a továbbjutásba.  A japók meg majd megint futnak mint az állatok, és aztán kapják a gólokat. 

Összességében annyi elmondható, hogy a FIFA nagyon nyomja ezt a roncsderbit, hogy ázsiai, afrikai meg miegymás csapatok is odaférjenek, de a csoportok alapján kb. nyilvánvaló, hogy még az sem lenne meglepetés, ha a csoportból nem jutna tovább egy ilyen uli-buli csapat sem, és csak európaiak és (dél-)amerikaiak volnának ott.  Egyedül Egyiptomnak látok esélyt, esetleg Szenegál ki tudja tolni a lengyeleket, de a többi csoport esetében nagyon nehéz nekik a sorsolás (az ő szempontjukból).

Végezetül szeretném leszögezni, hogy valószínűleg fantasztikus VB-nek nézünk elébe, mert a recsegősebb fingtól felboruló és földön fetrengő, a bírókat imára kulcsolt kezekkel kérlelő, állandóan reklamáló és pofázó, időt szégyentelenül húzó, az alattomos belépőket művészi szintre fejlesztő dígók nem lesznek ott! Már csak az kell, hogy az argentínok és a franciák gyorsan kiessenek, és onnantól eljön a kánaán...nekem csak a hollandok és Chile fog hiányozni, de ők sem nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr6313472193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása