Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Gál Lajos rendet rakott az Álmok Színházában?...

2014. december 05. - Szergej Pub

A MedveDisznóEmber megtalálta a hőn áhított egyensúlyt? A Pöhler (vagy bárki!?) érti mi a gond Dortmundban? A Cselszkij mitől ilyen bika? A katalán filozófus átértékelte már végre a látásmódját? És miért elégedetlenek a hungarokatalánok? Ezekről és szorosan avagy lazán kapcsolódó a dolgokról szeretnék értekezni röviden.

Nemrég látott napvilágot a hír, hogy a Glazer család kinyitja újra a pénzcsapot, és ismét 150 millió fontot bocsátanak Gál Lajos rendelkezésére, hogy télen megerősítse a United lyukasnak most sem nevezhető keretét. Hogy mi vezette a jenki business man-t erre a döntésre, nem tudni biztosan, de előfordulhat, hogy a vörös ördögök elmúlt négy meccsen mutatott teljesítménye nyomott valamit a latba. A holland mester a szezon elején kb. három hónapos türelmi időt kért, és úgy néz ki tartja a szavát, mert november közepe óta, ha még nem is kifejezetten jól, de egyre pofásabban - sőt eredményesebben - játszik a csapat.

Az év eleji háromvédős kísérletezést az Arsenal elleni rangadón újrakezdte, de ott bejött. További kísérletezése volt még Carrick középhátvédként, Young bal szárnyvédőként, aztán balhátvédként való szerepeltetése. Továbbá Fellaini játszott box-to-box és No.10 szerepkörben is. Utóbbi szerepet Herrera is eljátszotta. Ebből is látszik, hogy van Gaal elég sokáig keresgélte a csapatát, és még most sem mondhatni, hogy megtalálta, de most már van egy-két olyan egyéni teljesítmény, amelyre támaszkodhat.

Fellaini az evertonos időket idéző box-to-box szerepkörben sokkal használhatóbb, mint védekező középpályásként. A belga egész emberes teljesítményt kezd nyújtani, amióta a három fős középpályának nem a legmélyebb tagjaként játszik. Carrick visszatérése sokat hozzátett a labdatartásos foci stabilabbá tételében. A Hull ellen több, mint 70%-ban volt a Unitednél a labda, és egyben azt is láttuk, hogy miként képzeli Gál Lajos a kiscsapatok elleni meccsek lefolyását. Mata is kezdi Cselszkijben látottt formáját hozni a középpályás háromszög csúcsán. Ő azonban kérdéses mennyire lesz bevetve rangadókon. Van Gaal már a VB-n is játszatott követő emberfogást a középpályásaival az ellenfél középpályája ellen. Baromi ritka fogás ma már ez, és nehezen is tudnak mit kezdeni vele az ellenfelek. Az Arsenal ellen annyira nem ment kiválóan, de azért igyekeztek alkalmazni. Viszont Mata erre a játékra nem képes.

Gál Lajos a kezdőjét keresi, míg a MedveDisznóEmber az egyensúlyát. A tavalyi BL-győztes Reál egyensúlyát Béla és Mariska játéka adta meg. Az előbbi alázatos visszazárásai a támadósorból a középpályára 4-4-2-es szerkezetű stabil védekezést, utóbbi álhatatos előretörései a középpálya baloldaláról a balszélen pedig 4-2-4-es szerkezetű pusztító támadást tett lehetővé. Az idei Realból eltűnt Mariska, és vele együtt az egyensúly, hiszen James ilyet nem képes játszani. A Real nehezen is indította az idényt, aztán Béla megsérült, hol James maradt ki, és Isco játéka megteremtette az egyensúlyt. Ancelottit valószínűleg megihlette az akkor látott játék, mert azóta a Zselé-Benzin-Béla-James-Kroos-Modric hatosfogat is teljesen egyben lévőnek tűnik.

Ezt a Realt Muringyó a Barca antitéziseként építette fel. A Barca lassan szövi támadásait, a Real gyorsan. A Barca labdával védekezik, a Real anélkül. Lehetne még sorolni. Az Ancelotti féle Real szintet lépett viszont. Ma a Barca antitézise inkább az Atletico, mint a Real. A Real ha kell lassú, rövid passzos támadás szövéssel bénítja ellenfeleit, ha kell villámgyorsan kontráz, ha kell leparkolja a buszt. Ennyi zseni összjátéka biztosítja a dominanciát bármelyik szituban.

Ancelotti nem koncepciókban vagy filozófiákban gondolkodik. Tulajdonképpen nem is nagyon tűnik úgy, hogy nagyon túlpolírozná a csapatjátékot. Ebből a szempontból maximum középszerű edző. Viszont abban a világon a legjobb, hogy egy rakás zseni helyét úgy találja meg a pályán, hogy azok egymást kiegészítsék, ne pedig akadályozzák. A Milanban annó Seva, Rui Costa, Pirlo, Kaka és Seedorf voltak egyszerre a pályán úgy, hogy ma már végig se gondoljuk, hogy hogy-a-büdös-picsába-fért-fel-ennyi-zseni-a-pályára!? A Real esetén már tavaly is szkeptikus voltam, hogy miként fogja megtalálni Béla helyét a pályán, erre nemhogy nem tette le padra Mariskát (ahogyan azt mindenki várta), hanem egyenesen kettőjük közös játéka adta a csapat balanszát. Idén nyáron Perez elnök tovább nehezítette a MedveDisznóEmber dolgát, erre tessék: most is megvan a csapat, és erősebbnek tűnik, mint valaha!

Ha már Muringyó! A Cselszkij egyelőre röhögve kockázza fel az egész PL-t. Nem idén lettek ilyen erősek elől vagy hátul, viszont idén nyáron kapta meg  a csapat azt a duót, amelyik biztosítja a dominanciát a pálya közepén. Tavaly a Happy One Ramirest, Mikelt és Lampardot játszatta a pálya közepén, de egyik sem volt jó megoldás. Ramires elég mozgékony védekező középpályásnak, de szerelni nem tud, és a passzai is nélkülözik az elképzelést. Mikelre is igaz az utóbbi, de neki a mozgékonyságával volt inkább gond, mint a védekezési képességeivel. Lampard pedig támadó, maximum box-to-box középpályás, és minden skill hiányzik belőle, ami a mélységi írányitónak vagy a védekező középpályásnak kell.

Ennek egyenes folyománya volt, hogy hiába volt pusztító támadósor (Torres, Eto'o, Ba, Schürrle, Willian, Mata, Oscar, Hazard) és évek óta együtt játszó, összeszokott védelem, a kettő közötti kapocs hiányzott. Idén nyáron viszont összeállt a Matic-Fabregas kettős és a minden egy csapásra a helyére került. Matic olyan nagy darab verőlegény, aki passzolni is tud, míg Fabregas olyan mélységi irányító, aki képes diktálni a csapatnak a tempót, de a támadásokba is képes becsatlakozni. Muringyó Realjára is jellemző volt az osztó-fosztó szereposztás a pálya közepén, de ott Khedira kevésbé volt használható az összjátékban, mint Matic, CsabiApó meg kevésbé volt használható támadásban, mint Fabregas. Diego Costa személyében meg egy olyan támadót kaptak, akit mintha Muringyó futballról alkotott elképzelései nemzettek volna.

A Bayernről, a Barcáról és Dortmunról már csak dióhéjban szólnék. Pep filozófiáját árnyalni látszik Lewa érkezése. A kopasz sosem volt képes klasszikus kilencessel játszani (lásd Eto'o és Ibra kálváriáját), és Lewából sem hozza ki idén az állatot, de sokat játszatja, és ennek egyenes következménye, hogy módosul a csapat játéka a direktebb irányba. Borzalmasan erős ez a Bayern, Bernat és Benatia is jó igazolásoknak tűnnek. Svejni és Lahm alig játszottak még idén, mégis az egész bundás oblákolja őket eddig.

A Barca játéka külalakra nem sokat változott. Lajos felcsavarta a letámadást, és a dél-ameriaki trió elől sokat ígér. Neymar kezdi megszolgálni a vételárát, ha pedig a járási Freddie Mercury hasonmás verseny vámpír-különdíjasa is játékba lendül, pusztító lesz ez a csapat. Azonban a letámadás nem müködik olyan jól, mint Pep alatt, és a védelem sem lett annyira stabil - hiába a sok igazolás - hogy ezt hiba nélkül elviselje. A PSG és a Real elleni vereség rámutatott arra, hogy minőségi játékosokkal felálló, minőségi focit játszó csapatok meg tudják fingatni ezt a Barcát.

A Pöhler pedig keresi a fussball gombot. Illetve hiába nyomkodja, valahol valami kontakt hiba van. A check engine felirat folyamatosan villog. Lassan körbe lehetne nézni az orvosi stábnál is, hogy miért kell mindig legalább fél tucat sérülttel indítani a szezonokat. Azonban a sérülésekre bajosan lehetne kenni a szarnál is szarabb kezdést. A keret most már van olyan erős, hogy ha nem is könyékig, de csuklóig feltolt kézzel is szájba kéne verniük a bundás kb. kétharmadát. Az ilyen Frankfurtok és Mainzok nem okozhatnának akkor sem gondot, ha Hummels helyett Sokratis, Schmelzer helyett Durm, vagy Reus helyett Kagava játszik. A BVB játékát nézve a legnagyobb gond a pontatlanság. Mind a kapuk - mindkét kapu - előtt, mind az összejátékban. Gyermeteg egyéni hibákból nyelik a gólokat, míg minden helyzetet kihagynak. Márha eljutnak helyzetig, mert az elmúlt évekhez képest abból is kevesebb van, mert néha az is csoda, ha háromszor egymáshoz tudnak passzolni az ellenfél térfelén. Már 10 pont a hátrányuk a negyedik helyezetthez képest. Ez a csapat még mindig képes lehet odaérni a BL-helyek egyikére, de ahhoz legalábbi a tavalyi formájukat kell hozniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr746960851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása