Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

BL-döntő 2015 - Barcelona vs. Juventus

2015. június 06. - Szergej Pub

Törzsolvasó gárdám - mind a hat fő - reklamálta és kérdezte, hogy mikor lesz már végre egy kis kedvcsináló az idei bajnokok ligája döntőjéhez.  A helyzet az, hogy elkurvulásom oka még csak nem is abban keresendő, hogy annyi volt a melóm, hogy tartósan távol tartott a billentyűzettől.  Még csak nem is technikai malőr hátráltatott, mint a tavalyi bajnokok ligája döntőjének elemzése kapcsán - ami egyébként zseniálisan felépített, és finomra csiszolt elemzés lett; elemzéseim egyik, ha nem a legjobbja.  Hanem pusztán arról van szó, hogy alkotói válságot élek meg éppen. Igen, ilyen is van, amikor nem tudom fosni a szót egy adott témában.  Különösen foci kapcsán fordul elő velem ritkán ez, de most pont ez a helyzet.  Egyszerűen már annyit beszéltem én, beszéltek a "szagértők", és beszél mindenki a Barcáról, hogy a közhelyesség Szküllája és a mindenáron való újat mondás kényszerének Karübdisze között nem tudtam volna biztonságosan átevickélni.  Most sem kísérlem ezt meg.  Legalábbis nem a Barca kapcsán.  Hajtás után ismétlem önmagam.

Lássunk pár korábbi megállapítást a Barca kapcsán, amit még év elején tettem.

"Luis Enrique bátran nyúl a fiatalokhoz, és ez annyira jól sült el eddig, hogy EL Haddadi már be is mutatkozott a spanyol válogatottban."

Ez rögtön nem igaz.  Az idény középső és utolsó szakaszában a fiatalok (Munir el Haddadi, Sergi Roberto stb.) alig jutott szóhoz.  Elől Pedro lett a negyedik számú ember, a középpályán pedig Xavi.  A védelemben Bartra néha szóhoz jutott, de ennyi.  Viszont a Barca idénye és pláne a játéka a rutinosabb játkosokkal sokkal inkább összeállt.

"A védelem egyértelműen erősödött, míg Rakitic egyelőre jól tolja a Xavi-szerepet."

Piqué, Mascherano és Bartra mellé középre érkezett Vermaelen, aki igazából majd a következő idényben fogja bizonyítani, hogy jó igazolás volt-e vagy sem.  Valószínűbb, hogy nagyon jól fogja tolni.  Mátyás megfordult mind középen, mind a szélen.  A Barcában inkább középen lesz ő működőképes.  A döntőben viszont a Piqué-Mascherano kettős fog indítani.

A középpálya játéka Erique szája íze szerint módosult.  Rakitic ugyanis nem Xavi szerepét/játékát vette át.  A metronóm-szerű passzolgatás helyett a horvát irányító sokkal többször próbálja meg eljuttatni a labdát a csatárokhoz, adott esetben akár sokkal kevésbé tiszta helyzetet is teremtve.  De ez nem baj, mert ez a támadó-trident akár egyénileg is megoldja.  Rakitic ugyanakkor tartást adott a középpályának.  Játéka, labda nélküli mozgása merevebb, poszthoz jobban kötődő, és ezáltal az ellentámadások megfékezésében is többet ér el, mint Xavi.  Buzi mellett kvázi második szűrőt is játszik, ami által elévülhetetlen érdemi vannak abban, hogy ez a Barca sokkal kevésbé tűnik sérülékenynek az ellentámadásokkal szemben, mint a korábbiak.

"Kérdéses persze, hogy az uru vámpír beszállásával mennyire borul az egyensúly, amit úgy néz ki, hogy megtalált az új edző, de - elgondolva Suarez working rate-jét - valószínű, hogy könnyen be fog illeszkedni. Márpedig a Neymar-Messi-Suarez támadóhármas minimum betolja a légféket az ellenfelek gatyájába."

Ezt az idényeleji jóslatot szerényen telitalálatnak értékelném.  Suarez télre megtalálta a helyét, és játéka valamint szerepe elengedhetetlen ahhoz, hogy Messi és Neymar csillogjon.  Rengeteg helyet szabadít fel a két csillagnak, amit azok rendesen be is tudnak játszani.  Emellett ráadásul Lajos maga is szórja a gólokat és az asszisztokat.  Nem egy meccset döntött már el a BL-ben, és akár a ma esti döntőn is beköszönhet, pláne mivel Chiellini, a talján tirpák, az uru vámpír kedvenc tápláléka, pályán sem lesz (legalábbis a digók ezt hazudják).

Most pedig következzék a Juventus!

"Conte helyét átvette Allegri, de a Juve továbbra is uralja a Serie A-t. Komoly távozójuk nem volt (Vucinic-ért nem kár), viszont egy rakat ember érkezett. Evra ráadásul kvázi hiányposztra a védelem balszélére. Apropó védelem! Allegri megbízni látszik Ogbonnában és Caceresben, és eddig igazolják is őt. Ezzel máris teljes értékű lett a keret, hiszen a Chiello-Bonu-Barza hármas, amivel megnyerték az elmúlt három bajnoki címet, továbbra is rendelkezésre áll."

A védelem nagyon is rendben volt az egész idényben.  A bajnokságban szinte alig kaptak gólt, a BL-ben a csoportban hat meccsen négyet nyeltek, az egyenes kiesése szakaszban már csak hármat ugyanennyi meccsen. Ogbonna végül idén sem jutott sok szóhoz, de a Csingacsguk kapott bőven lehetőséget.  Barza-papa kimaradozott a BL-ben, mert a négyfős védelemhez ő már nem kellett.  Evra százévesen is válogatott formában tolja a balbunkót, míg Lichti jobboldalat zakatol; általában több erővel, mint ésszel.

A döntő előtt viszont az a hír járta körbe a sajtót, hogy Chiellini megsérült.  Ez gáz, mert Barza-papa és Csingacsguk is sérüléssel bajlódik.  Azaz Bonucci mellett lehet, hogy Ogbonna fog kezdeni, aki viszont játékon kívül van.

"Az egyébként sem piskóta középpályát tovább erősítették a fiatal argentin Pereyrával, aki eddig igen meggyőző volt (Tata Martino be is hívta a válogatott keretbe). Hosszú évek szarakodása után tavaly már elől is erősek voltak a Llorente-Tevez kettőssel, de most még behúzták Moratát és Komant is Giovinco mellé."

Giovincot azóta már belenyesték a levesbe.  Morata viszont simán kiszorította Llorrentét.  A baszk formán kívül van, és a spanyol egyébként is sokkal mozgékonyabb - és nem mellékesen gólérzékenyebb - nála.  Pereyra mellé a fiatal Sturaro a meglepetés, de kétlem, hogy bármelyikük kezdeni fog a Barca ellen.  Erre talán csak Pereyrának van esélye, aki tényleg jó idényt zúzott a zebráknál.

"Allegri valszeg nem fog annyira dogmatikusan ragaszkodni a háromvédős rendszerhez, és ezzel a Juve a BL-ben is becsengethet egy jó idényért. A bajnoki cím megszerzésében max a Roma állhatja útjukat, de annyival fölé nőnek az egész digó mezőnynek, hogy a scudettót akkor is meg kell nyerniük, ha könyékig a seggükbe dugják a karjukat."

A végére hagytam ismét a telitalálatos szelvényemet.  Allegri default beállítása a négyvédős rendszer volt a BL-ben.  Ennek lett Barza-papa az áldozata.  Cserébe viszont a középpályára fel tudja tenni a Pirlo-Pogba-Vida-Marcsi gyémántot, ami azért elég fényesen tud csillogni.  Nem mellékesen a Barca középpályájának elpusztítására is képes. Pirlo itt már egyértelműen gyenge pont.  Szundi igen nehezen tud játékba lendülni erős letámadás alatt, és könnyen zavarba is hozható, ha bóbiskolás közben nála találja az ellen a lasztit.  Viszont a Real ellen elég példásan is tolta (amellett, hogy eléggé self-destructing labdavesztéseket is bemutatott - kérdezzétek CsabiApót a Porto ellen).  Előfordulhatna, hogy Szundi helyett esetleg Pereyra kez, de Allegri inkább a rutinra fog szavazni.

Összegezve:

A Barca játéka alapvetően nem változott, de a támadóhármas és Rakitic szerepértelmezésének köszönhetően sokkal direktebb lett.  Továbbra is a labdát igyekeznek uralni, de nem azért, hogy steril labdatartással ekként védekezzenek, hanem hogy folyamatosan nyomás alatt tartsák az ellenfél kapuját.  Filozófiáját tekintve ez közelebb van a Heynckes-féle Bayernhez vagy a Koeman-féle Sotonhoz, mint a Pep-féle csapatokhoz.  Még Kloppó BVB-je játékának néhány elemét is fel lehet fedezni (sok mélységi passz), de azért ez az összehasonlítás erőltetett lenne, mivel Kloppó a transition play-re helyezte a hangsúlyt, olyanra a Barca viszont ritkán játszik.  A Barcában mindenki fitt és egészséges. Legerősebb kezdőjük állhat ki.  A labdáért sem kell majd nagyon küzdeniük, mivel a Juve örömmel fog arról lemondani, ezért a saját játékukat játszhatják. 

"A Juve a középpályás gyémánt felállásával tudatosan szoríthatta szélre a németeket. A gyémánt a pálya közepén négy a három elleni létszámfölényt eredményez (nem is nagyon tudott középen támadást építeni a BVB), viszont pont a szélen lehet keresnivaló egy ilyen szerkezetű csapat ellen, mivel a szélsőhátvédek megvédéséhez a középpálya precíz tolódására van szükség. Amihez idő kell. És ezt az időt a totojázó Dortmund gyakran meg is adta. A Juve labdaszerzést követően egyszerűen csak fellőtte a csatáraira a labdákat, akik a fent ragadó német szélsőhátvédek mögött találtak helyet. A középpálya átlövöldözése a német presszing ellenszerének is bizonyult."

Ezt a BVB elleni meccs után írtam.  Most is ezt fogjuk látni, csak ki kell cserélni a németeket katalánokra a BVB-t pedig Barcára.  Nem lesz ez sima meccs.  Egyoldalú igen, de sima nem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr537521746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása