Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

BL elődöntők - proaktívok és reaktívok egymás ellen?

2015. május 05. - Szergej Pub

A hűtött golyók istenei igen érdekes párosításokat hoztak össze. Már nem mintha hinnék az összeesküvés elméletekben, de tény, hogy minden évben kapunk pikáns vagy legalábbis érdekes párosítást a BL-elődöntőben. Idén úgy gondolom viszont, hogy sehogy sem sikerült volna érdektelen párharcokat összerakni. Egy Juve-Bayern vagy egy Bayern-Real párosítást valamiféle "bosszú" vagy "revans" főcímmel dobtak volna fel az újságok, hiszen a Real tavaly, a Bayern tavalyelőtt iskolázta le képzeletbeli ellenfelét. Az idei Bayern-Barca összecsapás meg Pep körül forog. Guardiola és Luis Enrique egymás ellen...bla-bla-bla. Valójában ez a párharc arról fog szólni, hogy melyik csapat tud jobban focizni a komfortzónáján kívül. Mintahogy a két évvel ezelőtti Bayern-Barca is arról szólt, csak teljesen más előjelekkel.

Juventus - Real Madrid 

Előzetesen ez a meccs tűnik kevésbé érdekesnek, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy kevésbé lesz izgalmas. Mindkét csapat alaposan meg van tizedelve. A Juvénál Pogba, Caceres és Asamoah hiánya okozhat gondot. A Realnál Béláról azt mondják vissza fog térni (ő mindig szar formában tér vissza sérülésből), de Cserpák és Benzin hiányozni fog biztosan. A Juve Pogba pótlását is meg tudja oldani úgy-ahogy, de a MedveDisznóEmber Cserpákot egyszerűen képtelen pótolni a középpályán. Ramos eddig beválni látszik, de azért mégsem ugyanaz a szint, mint a horvát, arról nem is beszélve, hogy a csapat stílusát is mennyire át kell ehhez alakítani.

A Real Ramosszal a középpályán átalakította picit az évközben látottakhoz képest a szerkezetét is. Benzin hiányában Csicsa volt legelőrébb, és Zselé játszott hátrébb. Bélával ez most megcserélődhetne, de egyáltalán nem lennék biztos abban, hogy nem Csicsa fog elől les(b)en állni, míg Béla csak padozik. Ramos egyfajta horgony szerepet játszik a középpályán, és a beadásokra pusztító lendülettel érkezik a kapu elé.  Ramos előtt a Kroos, James, Isco hármasnak kell felépíteni a passzjátékot, ami nekik nem is lesz megoldhatatlan. James az utóbbi hetekben jó format fut, ami talán annak is köszönhető, hogy verge a pálya közepére engedik. Kroos szerepkörön kívül, hiszen régen tizest játszott a Vén Tróger alatt; arra itt viszont esélye sincs. Míg a MedveDisznóEmber mélységi irányítóként játszatja (ezt sem játsza rosszul Toni), de ebben a szerkezetben Ramos foglalja el azt a helyet, ahol ő működne.

Adná magát, hogy a Real 4-4-2 gyémánt felállással fusson ki a pályára (Ramos a gyémánt alapja, a Kroos-James-Isco háromszög pedig a teteje), de a MedveDisznóEmber - szemben Allegrivel - a fenyőfát szereti. Szóval Isco és Kroos mélyebben fog játszani, kvázi Ramos mellett. James majdnem Zselével egy magasságban, és a csúcsdísz Csicsa lesz. Így fog kijönni a 4-3-2-1. A hátránya a szerkezetnek az, hogy a széleken gyengébb, ezért legalábbis védekezésben sokat kell futni, hogy lezárják azokat. De Lichtsteiner beadásai rendre kukába mennek, míg Evra kétélű fegyver is lehet, ha eszetlenül sokat futkározik előre. A mögötte megnyíló réseket imádni fogja a Zselé-Csicsa-James hármas. Viszont a fenyőfa biztosítani fogja, hogy akár öt ember is megszállja a pálya centrumát, és a felfutó szélső hátvédekkel együtt akár hét ember is passzolgathat az ellenfél térfelén. Ha a Real fenyőfával all ki, akkor övék lesz a labda. Ez tény.

Allegri mester viszont ezt nem is biztos, hogy bánja. A Juve talán a legsokoldalúbb csapat a megmaradt négy közül, ami a taktikai repertoárt illeti. Ezúttal valamelyik négyvédős szerkezetet fogjuk majd látni Lichti-Bonucci-Chiellini-Evra összeállításban. Onnantól viszont erősen kérdéses, hogy mi fog következni. Allegri megpróbálhatja felvenni a kesztyűt a középpályán egy gyémánttal, amelynek Pirlo szundizik az alján, Vidal és Pereyra zakatol a szélein, és Marcsi a csúcsán. Egyébként Marcsi egész jó formában tolja ebben a szerepben. De Pirlo sem súlyban, sem agresszivításban, sem sebességben nem veszi fel a versenyt a Real középpályásaival. Magyarul előfordulhat, hogy nettó emberhátrány lesz, ha mégsem sikerül felvenni a kesztyűt, és a Juve tartósan labda nélkül marad. Szundi egyébként sem érzi jól magát agresszív letámadás esetén, ilyenből meg sokat fogunk látni. Ezért előfordulhat, hogy Allegri mester Pirlo nélkül indít, Pereyra-Vidal-Marcsi sorral küzd a centrumban, és inkább előre állít még egy embert. A Morata-Tevez kettős nagyon összeállt, de a valószínűsíhető hosszú labdákra Llorrente érkezne a legjobb százalékkal. Nem biztos, hogy hülyeség lenne a benga baszkkal kezdeni, akire fel lehet lövöldözni a labdákat, és aki a két szárnyán érkező Moratának és Teveznek bólogatná le azokat. Azonban Allegri szerintem konzervatív lesz. A rutinra szavaz a középpályán, és a jól bevált gyémántra.

A Juve nem könnyű ellenfél senkinek. A tartalékos Real meg is fog velük nagyon szenvedni, de nem hiszem, hogy a híresen jó kupa-edző MedveDisznóEmbernek Allegri megoldhatatlan feladatot tudna nyújtani. A két csapat egyénileg is nagyon hasonló, nem nagyon tudnék olyan csapatrészt mondani, ahol  egyénileg a Real egyértelműen jobban állna a Juvénál. Talán a szélsőhátvédeket, de ott is Marci és Evra pont ugyanolyan eszetlenül rohannak fel a támadásokhoz (Marci labdaügyesebb), és Karvaly és Lichti is nagyon hasonló módon tűnnek fáradhatatlannak (Karvaly fiatalabb, és jobban szokta bírni a meccs végét). A Pepe-Varangy kettős nem erősebb a Bonucci-Chiellini kettősnél. Casillas vs. Buffon...no comment. A Pirlo-Vidal-Pereyra-Marcsi sor sem egyértelműen szarabb a Ramos(Illara/Khedira)-Isco-Kroos-James sornál...sőt. A Morata-Tevez kettős meg nagyon összeszokott, ami a Zselé-Csicsa kettősről nem mondható el. Olasz edzőnek idegenben jó a döntetlen egy rúgott góllal, míg olasz edzőnek jó a döntetlen otthon kapott gól nélkül.

Barcelona - Bayern München

A címre reflektálva, ha az előző meccs két reaktív csapatról szólt, és hát miért is ne szólna arról, amikor az olasz edzők génjeibe van kódolva, hogy alaposan megfigyeljék ellenfeleiket, agyonelemezzék gyengeségeiket, és saját csapatuk játékát addig hajlítgassák, míg teljesen ki nem tudják azt használni, vagy saját gyengeségeiket elfedni; akkor a Barca-Bayern pont két olyan edzőről szól, akit semmilyen képzelt apafigura nem képes letéríteni addigi útjáról, és ha kell belemenetel a katasztrófába. A katalán filozófustól ezt már csomószor láttuk direktbe, amikor a Muringyó-féle Inter teknősbéka alakzatán törték össze magukat, de pláne amikor a Bajor expressz gázolt át rajtuk, majd kéjes vigyorral az arcán még vissza is tolatott.

Ez a meccs arról fog szólni éppen ezért, hogy melyik csapat lesz képes lemondani a labdáról, és anélkül játszani. Meglepő módon annak eldöntése pedig, hogy melyik csapat marad labda nélkül, Enrique kezében van. Nem csak azért, mert a Kopasz képtelen kilépni a saját maga épített korlátokon túlra, hanem azért is, mert a Barca középpálya még a mai napig képes arra, hogy eldugja a labdát akár a Bayern elől is. A Bayern még akkor is gondban lehetne a labdatartást illetően, ha egyébként nem lennének teljesen tartalékosak. Alaba, Ribery és Robben a kezdőből hiányoznak. Talán még Badstuber is. A Buzi-Rakitic/Xavi-Iniesta hármas simán jobb a nyomás alatti labdajáratásban, mint a Lahm-Thiago-CsabiApó. A Müller-Götze-Lewa hármas meg nem veszi fel a versenyt a Neymar-Lajos-Messi tridenttel.

Szóval az egyedüli kérdés az, hogy Enrique hagyja-e játszani a Bayernt és visszább rendeli csapatát, amelynek következőtében a tridentjének tengernyi helye lesz, vagy úgy gondolja, hogy a Bayern már rég elvesztette a Vén Tróger alatti képességeit, és Pep alatt elfelejtett labda nélkül focizni, és ezért bár lemond a trident teljes erejéről, a Bayern játékában nagyobb kárt okoz.

A magam részéről nagyon kiváncsi lennék arra, hogy a Barca középpálya még mindig jobb-e a Pep-féle középpályánál. Mert hiába jobbak egyénileg, Pep olyan fényesre csiszolta a játékosok mozgását, hogy még tán a nagyanyám mamuszban is meg tudná oldani a feladatot. Enrique fényévekre van még ettől a kifinomultságtól. Arra azonban még inkább kiváncsi lennék, hogy mire megy a Bayern labda nélkül. Szóval nagyon remélem, hogy Enrique tökös lesz - plane hazai pályán - és megpróbálja odaszegezni a kapujához a Bayernt. Ha így lesz, akkor szerintem a bajor csapat komoly gondokkal fog küzdeni, mert Pep csapatai sosem voltak arról híresek, hogy remekül tudnának védekezni.

Ugyanakkor annak is van realitása, hogy Enrique úgy akarja majd megverni a bajorokat, ahogyan korábban sokan próbálták: stabil védekezés, letámadás, labdaszerzést követően a szabad területek megjátszása és támadása. A támadó tridentje erre a játékra is kiválóan alkalmas...sőt! Ugyanakkor az kockáztat, aki nem kockáztat, tehát szerintem ezzel a megközelítéssel azt kockáztatja Enrique, hogy a bajorok meccsben maradhatnak. Mert ha elkezdik járatni a labdát, nagyon nehéz lesz tőlük elvenni...

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr287429626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása