Futball, ahogy Szergej látja

Szergej Pub

Szergej Pub

Három hasonló(nak tűnő) eset, egy piros lap, az is rossz helyre ment.

2015. április 09. - Szergej Pub

A bejegyzés apropóját a tegnapi Lúzerkúzen - Bayern München mérkőzés adja, valamint az, hogy a mai napi újságok, illetve a tegnap Faragó Ricsi kommentjei alapján nem árt rendet tenni a fejekben. Három különböző ámde nevezetes esetet, pontosabban szabálytalanságot veszünk elő, kielemezzük, összehasonlítjuk őket, majd pedig levonjuk az általam helyesnek gondolt következtetést. A véleményem - per definitionem - szubjektív, de én legalább - szemben pl. a SportGéza ismét épületes cikkével - megpróbálom észérvekkel alátámasztani.

Időrendi sorrendben haladva a holland hentes 2010-es esetét kell elővenni, amikor is az elkövető a világbajnokság döntőjében talppal szállt bele a vele egyébként szemben álló CsabiApó mellkasába. A biro még csak lapot sem adott.

A tényállás fontos eleme, hogy CsabiApó de Jonggal szemben állt. Ebből következően de Jong tisztán látta, hogy CsabiApó útban van. További fontos elem, hogy a labdát CsabiApó kb. akkor fejelte el, amikor a Holland csülke elkezdett lendülni. Magyarán csak egy debil gondolhatta azt, hogy el fogja érni a labdát. Méltatott mészárosunk azonban nem debil, a lába szinte teljesen nyújtva volt az esetnél, hogy biztosan elérje CsabiApót, és maximális pusztítást végezzen. Továbbá lába is oldalra volt fordítva a becsapódásnál. Labdát így nem rúgunk, még csak le sem tudná venni így. Kétségtelennek tűnik, hogy a labda megjátszása legfeljebb másodlagos volt az esetnél, itt simán megfélemlítésről volt szó, és majd' félórányi hiábavaló labdakergetés okozta frusztráció levezetéséről.

A tényállás büntetőjogi megítélése szándékos durvaság, melynek büntetése mérlegelés és a meccsen elkövetett korábbi szabálytalanságokra tekintet nélkül piros lap. 

 

Második esetünk 2013-ban történt. Nani a Real Madrid elleni visszavágón száll bele, ismét csak talppal előre, Árbócba. Cakir játékvezető roved morfondírozás után felmutatja a piros lapot.

A tényállás fontos eleme, hogy Nani egy szögletet követően a kipattanó labdára startol, amely az oldalvonal fele száll. Ha sikerül levennie, akkor veszélyes kontrát indíthat a ManU a kinyíló Real Madrid ellen. Fontos még továbbá, hogy Nani végig a labdán tartja a szemét. Csak az ütközés pillanatában fordítja Árbóc fele. Ezekből következik, hogy a labdát szerette volna megjátszani. Az akrobatikus ugrás során a lába nincs teljesen nyújtva, a becsapódáskor pedig még be is hajlik, amikor a spanyol csipője felett egy picivel az oldalába trafál. Egyáltalán nem várt ott akadályt. Árbóc ráadásul gyorsvonat módjára közlekedett, hogy Nani előtt érje el a labdát. Nyilvánvaló, hogy érzékelte a veszélyt, ha Nani meg tudja szelidíteni a bogyót. Összefoglalva, Nani nem látta Árbócot, mert nem arra nézett, nem is láthatta, mert Árbóc is mozgásban volt, Nani egyértelműen a labdára ment, ezt mind lába tartásából (spiccel felfele, hogy légstoppal lehúzza a labdát), mind a meccs szituációból le lehet vonni. Rooney a hétvégén hasonló mozdulattal szelíditte meg a labdát az ellenfél tizenhatosán belül (csak ő nem ugrott fel a levegőbe), és lőtt bődületes gólt. A bírónak eszébe sem volt szabálytalanságot fújni, mivel nem volt a magasba tartott lába közelében ellenfél.

A tényállás büntetőjogi megítélése veszélyes játék, amelynek büntetése legfeljebb - különösen ilyen kirívó esetben - sárga lap.

 

Végezetül eljutottunk a harmadik esethez, ami tegnap történt. Az elkövető Thiago Alcantara, a sértett Kiessling. Az eredmény: sárga lap.

A szituáció egy bedobással indul a Lúzerkúzen térfelén. A Bayern nyomás alá helyezi a Lúzerkúzent. A labdát Kiessling felé dobják hátrafelé, Thiago a szemét a labdán tartva felugrik a levegőbe, hogy azt légstoppal levadássza. A labda és a lába kb. egyszerre ér el Kiessling mellkasához. Kiessling a földön fetreng, a stadion dühöng.

Ha alaposan megnézzük, akkor a tegnapi eset Nani esetéhez hasonló. Thiago lábának állása a labda megjátszására irányul. Arról nem is marad le nagyon, reálisan hihette, hogy a játékba be tud avatkozni. Kiesslinget nem látta, mivel nem arra nézett. A különbség, hogy Kiessling állt, azaz ha egy pillanattal korábban, még a bedobásnál vagy az előtt egy momentummal arra fordult, akkor láthatta Kiesslinget, és a labda irányából azt is kitalálhatta, hogy neki megy, azaz időközben nem mozdult el onnan. További apró különbség, hogy a lába Kiessling nyaka magasságában volt, azaz a saját feje magasságában, nem pedig csipő felett picivel. De mivel a labda is ennyivel magasabb volt, ennek a különbségnek nem tulajdonítok különösebb jelentőséget.

A tényállás büntetőjogi megítélése veszélyes játék, amelynek büntetése legfeljebb - különösen ilyen kirívó esetben - sárga lap. Szerintem jól döntött a biro, amikor Thiagot a pályán hagyta.

A bejegyzés trackback címe:

https://szergejpub.blog.hu/api/trackback/id/tr857353872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása